ßßß
Czyli silikonowe foremki, w których bez problemu można upiec gofry, a schowane do szafki zajmują niewiele miejsca. Znajdziecie takie w BakeShopie . Są bardzo wygodne, łatwo się je myje i przechowuje.składniki na ok. 4 sztuki:260 g mąki100 ml wody120 ml oleju60 ml mleka1 jajko4 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Silikonowe formy do gofrów ułożyć na blasze piekarnika i napełnić ciastem. Piec w 180 º C przez ok. 20-30 minut (im grubsze gofry, tym dłużej piec) na złoty kolor. Zakratkowana strona gofrów po wyjęciu z formy będzie dosyć jasna. Jeśli chcecie aby była przyrumieniona - po upieczeniu wyjmijcie je szybko z formy, przełóżcie na blachę do pieczenia, piekarnik nastawcie na opcję grill i podpieczcie jeszcze przez 1-2 minuty. Nie więcej aby się nie spaliły (ja trzymałem je 3 minuty i zaczęły robić się już czarne na brzegach). Wyjąć i wystudzić.krem:100 ml kremówki 36%200 g serka mascarpone2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowegoKremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Krem przełożyć do szprycy i wykładać na wystudzone gofry. Dodać owoce, posypki, orzechy i sosy. Podawać.dodatkowo:dowolne owocesosyposypki/orzechySmacznego! :)

