Wykonanie
Po świętach i krótkiej chorobie, powoli wracam do kuchni! Dziś mam dla Was chyba obowiązkową wiosenną, która jak zawsze święci triumfy. Jeśli lubicie gofry i marzycie o przygotowaniu ich w domu, to ten przepis jest dla Was! Sam myślałem wiele
razy o zrobieniu gofrów samemu, jednak gabaryty i ceny gofrownic skutecznie mnie odstraszały. Poza tym wiem jak taki zakup by się skończył. Na początku maszynka do gofrów używana byłaby pewnie w nadmiarze, a po jakimś czasie wylądowała na dnie szafki zajmując tylko miejsce. Okazało się jednak, że istnieje tańsza i dużo wygodniejsza alternatywa dla gofrownic elektrycznych...
Czyli silikonowe foremki, w których bez problemu można upiec gofry, a schowane do szafki zajmują niewiele miejsca. Znajdziecie takie w BakeShopie . Są bardzo wygodne, łatwo się je myje i przechowuje.składniki na ok. 4 sztuki:260 g
mąki100 ml
wody120 ml
oleju60 ml
mleka1
jajko4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Silikonowe formy do gofrów ułożyć na blasze piekarnika i napełnić
ciastem. Piec w 180 º C przez ok. 20-30 minut (im grubsze gofry, tym dłużej piec) na złoty kolor. Zakratkowana strona gofrów po wyjęciu z formy będzie dosyć jasna. Jeśli chcecie aby była przyrumieniona - po upieczeniu wyjmijcie je szybko z formy, przełóżcie na blachę do pieczenia, piekarnik nastawcie na opcję grill i podpieczcie jeszcze przez 1-2 minuty. Nie więcej aby się nie spaliły (ja trzymałem je 3 minuty i zaczęły robić się już czarne na brzegach). Wyjąć i wystudzić.krem:100 ml kremówki 36%200 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegoKremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać
cukier oraz
cukier waniliowy. Następnie dodać
mascarpone i dokładnie połączyć. Krem przełożyć do szprycy i wykładać na wystudzone gofry. Dodać
owoce, posypki,
orzechy i sosy. Podawać.dodatkowo:dowolne
owocesosyposypki/orzechySmacznego! :)