ßßß Cookit - przepis na Babka ze szpinakiem i białą czekoladą

Babka ze szpinakiem i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Delikatne, wilgotne ciasto z wyczuwalną nutą białej czekolady
Dzięki szpinakowi
ciasto ma piękny, zielony kolor
Składniki:
200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach)
100 g białej czekolady
350 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
3 jajka
200 g cukru
300 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki (czubate) proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Miksujemy z olejem.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli (do większego garnka z gotującą wodą wstawiamy mniejszy garnek z kawałkami czekolady i cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę)
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i na przemian, po jednej łyżce dodajemy raz szpinak z olejem raz mąkę, cały czas miksując
Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i dokładnie miksujemy
Ciasto przekładamy do formy keksówki (33x11 cm) i pieczemy w 175 stopniach (ja piekłam na termoobiegu w 155 stopniach) przez 1 godzinę
Ciasto po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2014/11/babka-ze-szpinakiem-i-biaa-czekolada.html