Delikatne, wilgotne ciasto z wyczuwalną nutą białej czekoladyDzięki szpinakowiciasto ma piękny, zielony kolorSkładniki:200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach)100 g białej czekolady350 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego3 jajka200 g cukru300 g mąki1 opakowanie cukru waniliowego2 łyżeczki (czubate) proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Miksujemy z olejem.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli (do większego garnka z gotującą wodą wstawiamy mniejszy garnek z kawałkami czekolady i cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę)Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczeniaJajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i na przemian, po jednej łyżce dodajemy raz szpinak z olejem raz mąkę, cały czas miksującNa koniec wlewamy roztopioną czekoladę i dokładnie miksujemyCiasto przekładamy do formy keksówki (33x11 cm) i pieczemy w 175 stopniach (ja piekłam na termoobiegu w 155 stopniach) przez 1 godzinęCiasto po ostudzeniu można posypać cukrem pudremSmacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u