Wykonanie
Wiosna króluje także w kuchni, a zwłaszcza króluje kolorami. U mnie niedawno w pełnym nasyconych barw i wyrazistych smaków
curry, na bazie
mleka kokosowego i żółtej pasty
curry. Szczerze poleca. Na sam widok woka uśmiech pojawia się na twarzy. A po spróbowaniu, to już ten uśmiech zostaje do wieczora. Wielka porcja energii na małym talerzu.500 g
wieprzowiny2
cebule1
papryka czerwona1
papryka żółtkapęczek
zielonym szparagów2
marchewki500 ml
mleczka kokosowego1
chilli4 łyżki żółtej pasty
curry2 łyżki
sosu sojowego4 ząbki
czosnku4 cm
imbiru2 łyżki
skrobi kukurydzianejsok z połowy
limonki-
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Opruszamy
skrobią kukurydzianą i
solą.- Warzywa obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kawałki.
Marchewkę w talarki,
cebulę w kostkę lub piórka,
paprykę w większą kostkę, a
szparagi na słupki długości 4 cm.- W woku rozgrzewamy
olej roślinny i wykładamy na niego
mięso. Smażymy około 10 minut, doprawiając połową
sosu sojowego i połową pasty
curry. Usmażone
mięso zdejmujemy z woka.- Na ten sam wok wkładamy kolejno warzywa. Na początek
marchewkę, po 2 minutach
cebulę, po kolejnych
trzech paprykę, a po
papryce szparagi. Całość zalewamy
mlekiem kokosowym. Doprawiamy posiekanym
chilli, startym
czosnkiem,
imbirem oraz pozostałą ilością
sosu sojowego i pasty
curry oraz
sokiem z limonki. Dokładamy
mięso i dusimy przez 3-4 minuty.- Zazwyczaj podajemy z
makaronem, ale jak mam ochotę to serwuję z
makaronem.Smacznego:)
