Wykonanie
Barszcz uwielbiam w każdej odsłonie - czysty na wigilijnym
stole, z
suszoną śliwką, z krokietem, z uszkami, no i ten ukraiński - pełny warzyw i aromatów. Nie wymaga zbyt wiele pracy, za to odwdzięcza się wyjątkowym smakiem. Gorąco polecam.500 g
łopatki wieprzowej3 l
wywaru drobiowego2
marchewki1
pietruszka1
seler1
cebula2-3 ząbki
czosnkukapusta pekińska350 g
fasoli suszonejkilka
ziemniakówśmietana 18 %
szczypiorek,
koperek6-7
buraków0,5 l soku z
buraków (może być 1/4 l koncentratu)2
liście lauroweziele angielskiepieprz kolorowy mielony- Dzień przed przygotowanie barszczu
fasolę moczymy w ziemnej wodzie przez całą noc. Następnie odcedzamy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.-
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy, wstawiamy do zimnej osolonej
wody i gotujemy przez pół godziny. Po tym czasie odcedzamy
wodę. Do
mięsa dokładamy wszystkie warzywa i
przyprawy, z wyjątkiem
ziemniaków i
fasoli. Całość zalewamy
wywarem oraz
sokiem z
buraków. Gotujemy do momentu, w którym zmiękną
buraki. Gdy to nastąpi wyjmujemy warzywa - kroimy je w kostkę i wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi
ziemniakami.- Gdy
ziemniaki będą miękkie dokładamy
fasolę oraz posiekaną
kapustę pekińską. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec spory kleks
śmietany.- Podajemy udekorowany
śmietaną oraz
ziołami.Smacznego:)
