ßßß Cookit - przepis na Botwinka z okraszonymi ziemniakami

Botwinka z okraszonymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio przechodząc przez targowisko nieopodal uczelni podziwiałam bogactwo kolorów na każdym straganie. Wiosna! To widać, wreszcie pojawiły się ładne warzywa :) I tak, z pewnego stoiska uśmiechnęła się do mnie botwina, czyli młode liście z korzeniami buraka ćwikłowego. Najlepszą zupę z botwiny tzw. botwinkę robi moja mama. Postanowiłam, że sprostam zadaniu i upichcę sobie tą wiosenną zupkę. Do tego obowiązkowo okraszone cebulką ziemniaczki. Pyszności! :)
(przepis rodzinny)
Składniki: (na 2-3 miseczki)
pęczek botwiny
1 porcja rosołowa
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 burak
pęczek koperku
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 ziarenka pieprzu czarnego
szczypta soli
3 średniej wielkości ziemniaki
łyżka masła
*opcjonalnie śmietana do zabielenia
Przygotowanie:
Porcję rosołową gotujemy na wolnym ogniu w 1,5 litra wody przez 30-40 min. z dodatkiem liści laurowych, kuleczek pieprzu oraz ziela angielskiego. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę, karmelizujemy na łyżce masła. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki gnieciemy tłuczkiem z dodatkiem masła, a następnie dodajemy usmażoną cebulkę. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem. Z wywaru drobiowego wybieramy szumowiny i wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę, obranego i pokrojonego w kostkę buraka oraz pietruszkę i seler w całości. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, a następnie dodajemy posiekaną botwinę (liście, łodygę oraz korzeń) i posiekany pęczek koperku. Gotujemy jeszcze 10 min. na wolnym ogniu. Serwujemy z przygotowanymi wcześniej ziemniakami, które umieszczamy w osobnej misce. Podczas jedzenia nabieramy je na łyżkę, a potem maczamy w zupie. Smacznego!
Moja rada: Botwinkę można przed podaniem zabielić śmietaną. Jednak jeżeli chcecie ją przechowywać dłużej (zamrożoną lub zawekowaną w słoiku) należy to robić bez dodatku śmietany.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/04/botwinka-z-okraszonymi-ziemniakami.html