Wykonanie
Baaaardzo lubię wyraziste, kwaskowe zupy. Wszystkie. generalnie lubię zupy, ale właśnie te kwaskowe najbardziej :))Jedną z moich ulubionych jest biała, śmietanowa zupa ugotowana na soku z
kiszonej kapusty. Nauczyła mnie ją gotować moja mama.
Śmieję się, że jest to zupa idealna na ... kaca.Lekka, ale kwaskowa. Syta, ale wcale nie tłusta.W mojej wersji gotowana na wywarze z
marchewki,
pietruszki i
selera + witamina C pochodząca z
kapusty. Jednym słowem - zupka samo zdrowie.Nie tylko zdrowa ale i pyszna.Polecam gorąco!

Składniki:około 0,5 l soku z
kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej
kapusty kiszonej)3
marchewki1
pietruszkakawałek
selerasólpieprz czarny mielony
ziele angielskieliść laurowyśmietana 12 % - 3 łyżkiWykonanie:

Warzywa oczyścić, umyć zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka razem z
liściem laurowym i
zielem angielskim, zalać
wodą i gotować do miękkości pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełnić
wodę). Następnie dolać sok z
kapusty, chwilę razem gotować, doprawić
solą i
pieprzem.
Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać, lekko podgrzać ale nie gotować. Osobno ugotować drobny
makaron, podać zupę razem z
makaronem, posypaną posiekanym
koperkiem.