ßßß Cookit - przepis na ZUPA NA SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY

ZUPA NA SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY

nazwa

Wykonanie

Baaaardzo lubię wyraziste, kwaskowe zupy. Wszystkie. generalnie lubię zupy, ale właśnie te kwaskowe najbardziej :))
Jedną z moich ulubionych jest biała, śmietanowa zupa ugotowana na soku z kiszonej kapusty. Nauczyła mnie ją gotować moja mama. Śmieję się, że jest to zupa idealna na ... kaca.
Lekka, ale kwaskowa. Syta, ale wcale nie tłusta.
W mojej wersji gotowana na wywarze z marchewki, pietruszki i selera + witamina C pochodząca z kapusty. Jednym słowem - zupka samo zdrowie.
Nie tylko zdrowa ale i pyszna.
Polecam gorąco!
Składniki:
około 0,5 l soku z kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej kapusty kiszonej)
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
sól
pieprz czarny mielony
ziele angielskie
liść laurowy
śmietana 12 % - 3 łyżki
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, umyć zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalać wodą i gotować do miękkości pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełnić wodę). Następnie dolać sok z kapusty, chwilę razem gotować, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać, lekko podgrzać ale nie gotować. Osobno ugotować drobny makaron, podać zupę razem z makaronem, posypaną posiekanym koperkiem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/12/zupa-na-soku-z-kiszonej-kapusty.html