Wykonanie
Wegetariańska wersja klarownego barszczu czerwonego. Słony
wywar warzywny ze słodkimi
buraczkami,
ostrym czosnkiem i kwaśnym
jabłkiem, doprawiony
czosnkiem i świeżo mielonym
pieprzem z odrobiną
octu winnego,
suszonymi grzybkami i
suszoną śliwką. Najlepszy na drugi dzień, dlatego na jego przygotowanie warto zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Podane proporcje to około 2 - 2,5 l barszczu.1,5 - 2 kilogramów
buraków czerwonych(ja wybieram te mniejsze)3
marchewki2
pietruszki1
por1
cebula1
selersól2 łyżki
octu winnego1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu1
jabłkokilka
suszonych prawdziwkóe2-3
suszone śliwki2-3 ząbków
czosnku250 ml soku z
buraków(może być własnej roboty, może być kupny - tylko uwaga, żeby nie był solony)-
Buraki dokładnie myjemy, nieobrane gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gorące
buraki wyciągamy z gorącej
wody (nie wylewamy jej) i od razu zalewamy zimną
wodą. Dzięki temu skórka idealnie odejdzie i w ciągu kilku chwil
buraczki będą obrane.-
Marchewkę,
por,
seler,
pietruszkę i
cebulę obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Do tego samego garnka przekładamy obrane
buraczki. Całość zalewamy
wodą z gotowania
buraków (dlatego ważne jest, aby
buraki dokładnie umyć- w innym wypadku w wodzie będzie piasek) i dolewamy zimnej
wody tak dużo, aby wszystkie warzywa były przykryte. Solimy i wlewamy
ocet. Ustawiamy na mały gaz i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać - barszczu nie można zagotować! Wyłączamy, odstawiamy na kilka godzin.- Po kilku godzinach wyciągamy
buraczki i warzywa, a do
wywaru buraczkowego wlewamy sok z
buraków. Dokładamy
grzybki,
śliwki i przecięte na pół
jabłko.
Czosnek kroimy na kilka części i również wkładamy do
wywaru. Na wolnym ogniu gotujemy około 2 godzin, w połowie dosypujemy
pieprz.- Podajemy na gorąco z krokietami, pasztecikami lub sam na sam.Smacznego:)