Wykonanie
Pęczak kojarzy się nam głównie z
rybami, a dokładnie z chodzeniem na
ryby. Ale pęczak to wyśmienita
kasza - bardzo sycąca. Może stanowić dodatek do dań lub w towarzystwie warzyw być daniem samym w sobie. Dziś wersja na słodko - ostro z
chilli i
miodem.

300 g pęczaku jęczmiennego300 g
bobu300g
zielonego groszku1
cebula2
marchewki1
pietruszka1 mały lub pół dużego
seleraporsólpieprz1 łyżka
mioduchilli1 ząbek
czosnkuolej do smażenia-
marchewkę kroimy w średniej wielkości plastry,
por w wiórki,
pietruszkę,
seler i
cebulę w drobną kostkę-
bób i
groszek gotujemy w wodzie, odcedzamy i solimy- w garnku wstawiamy 600ml
wody, wsypujemy 1 łyżeczkę
soli - gotujemy. Gdy
woda się zagotuje wrzucamy pęczak, przykrywamy i gotujemy około 20 minut.- na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy pokrojoną
marchewkę,
seler i
pietruszkę - smażymy około 7 minut, następnie dodajemy
cebulę i
por i solimy do smaku. Wszystko smażymy aż
cebula zmięknie, dodajemy posiekane
papryczki chilli i
czosnek, na sam koniec do warzyw dodajemy ugotowany
bób i
groszek, wyłączamy gaz i dodajemy łyżkę
miodu. Próbujemy, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku- odcedzony pęczak wrzucamy na patelnie z warzywami i wszystko mieszamy razem. Jeżeli w międzyczasie pęczak zdążył ostygnąć, możemy podgrzać go chwilę na patelni z warzywami- danie nadaje się do ogrzewania, ale należy pamiętać, aby na patelnię wlać kilka łyżek
wodySmacznego :)
