Wykonanie
Pin It

Dziś będzie na słodko i oczywiście sezonowo. To ostatni moment, żeby upiec coś ze
śliwkami. Gdy za oknem robi się chłodnawo, choć na tegoroczna jesień nie ma co narzekać, do moich kulinarnych łask wraca
ciasto drożdżowe. Cudnie pachnie wtedy w całym domu, a ja nigdy nie
mogę się doczekać kiedy ciasto całkowicie wystygnie, ani powstrzymać się przed ukrojeniem kawałka letniej drożdżówki. Mówię Wam, niebo w gębie.Na blogu znajdziecie również inne
drożdżowe ciasta z
owocami:
Drożdżowe bułeczki ze
śliwkamiDrożdżowe bułeczki z
malinami i
kajmakiemDrożdżowe brioszki z
kajmakiem i
jabłkamiDrożdżowy kwiat z
gruszkami i
pomarańcząDrożdżówki z karmelizowanym
rabarbarem i
imbirową kruszonkąSzwedzkie bułeczki
cynamonoweDrożdżowe bułeczki ze
śliwkami
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 30 cmCzas przygotowania: 160 minutSkładniki:2 szklani
mąki pszennejszczypta
soli1/4 szklanki
cukru30 g świeżych
drożdży50 g roztopionego
masła2/3 szklanki letniego
mleka2
jajka2
gruszkiok. 350 g
śliwek1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczka
kardamonuKruszonka:4 łyżki
cukru5 łyżek
mąki40 g roztopionego
masła

Wykonanie:Do miski wlewamy
mleko, dodajemy pokruszone
drożdże i
cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, żeby
drożdże zaczęły pracować.Do rozczynu dodajemy przesianą
mąkę,
jajka,
sól i roztopione
masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez około 15 minut, do uzyskania elastycznego ciasta. Miskę z
ciastem przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Gruszki kroimy w ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.
Śliwki kroimy na pół i pestkujemy.W miseczce miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy do lodówki.Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy
tartą bułką. Ciasto wyjmujemy z miski na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24 x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy i układamy na nim
owoce, lekko je dociskając,
śliwki układamy wycięciem do góry. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Ciasto posypujemy
cynamonem,
kardamonem i kruszonką. Pieczemy około 30 minut.

