Wykonanie
Idealny czas na ciasta z
jabłkami.Były już: szarlotka,
tarta z
jabłkami, jabłecznik,
ciasteczka z
jabłkami,
biszkoptowe,a dziś kolej na
ciasto drożdżowe z prażonymi
jabłkami.Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych
jabłek, idealnych do szarlotki.Użyłam ich do
strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę.Puszyste, pachnące
cynamonem, maślane i pełne
jabłek.Ja zawinęłam
jabłka w cieście, na kształt rolady,
strucli.Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku.
Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło.Można posypać je kruszonką,
orzechami lub polać lukrem.Smaczne, mało kaloryczne i fajne drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki: blacha o wymiarach 32 cm / 22 cm3,5 szklanki
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży2
jajka110 g roztopionego
masła1 szklanka (250 ml)
mleka1 łyżeczka
cukru1/4 łyżeczki
soliokoło 1/3 szklanki
cukru ( zależy jak słodkie macie
jabłka)*250 g to jedna szklankaSkładniki na nadzienie:słoik (około 800 g ) prażonych
jabłekcynamon,
imbir,
kardamon,
cukier ( do smaku)Jak to przy cieście
drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych
drożdży.
Wsypałam łyżeczkę
cukru.
Wlałam ciepłe ( ale nie gorące!)
mleko.Rozpuściłam
drożdże i wymieszałam je z łyżką
mąki.
Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 20 minut.Po tym czasie pięknie wyrosły.
Wymieszałam
drożdże z 3,5 szklankami
mąki.Wsypałam
cukier i
sól.
Wbiłam
jajka.
Wlałam rozpuszczone
masło.
Ciasto dokładnie wyrobiłam, najlepiej ręką.Powinno być elastyczne i miękkie.Uformowaną kulę, przełożyłam do opruszonej
mąką miski.Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1 , 5 godziny.Powinno podwoić swoją objętość.
W czasie gdy ciasto rosło, można zająć się
jabłkami.Jeśli nie macie zapasów w spiżarce (polecam!) to wystarczy zetrzeć
jabłka-najlepsza jest antonówka.Poddusić je i doprawić
cukrem i
przyprawami do smaku.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na opruszony
mąką blat.Rozwałkowałam ( lub można uformować rękoma )prostokąt, zbliżony wielkością do blachy.
Posmarowałam go przygotowaną masą z prażonych
jabłek.
Ciasto zwijałam w rulon, wzdłuż dłuższego
boku,
aż powstała piękna rolada.Można ją na tym etapie włożyć do blachy i upiec.
Ale ja pokroiłam ją na około 15 kawałków.
Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia.Każdą część ułożyłam obok siebie.
Można je opruszyć posiekanymi
orzechami lub kruszonką.Przykryłam i odstawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut.Następnie wstawiłam do rozgrzanego piekarnika.Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Po wystudzeniu można je polać lukrem lub
cukrem pudrem.Smacznego!