ßßß
Idealny czas na ciasta z jabłkami.Były już: szarlotka, tarta z jabłkami, jabłecznik, ciasteczka z jabłkami, biszkoptowe,a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami.Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki.Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę.Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek.Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli.Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku.Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło.Można posypać je kruszonką, orzechami lub polać lukrem.Smaczne, mało kaloryczne i fajne drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki: blacha o wymiarach 32 cm / 22 cm3,5 szklanki mąki pszennej50 g świeżych drożdży2 jajka110 g roztopionego masła1 szklanka (250 ml) mleka1 łyżeczka cukru1/4 łyżeczki soliokoło 1/3 szklanki cukru ( zależy jak słodkie macie jabłka)*250 g to jedna szklankaSkładniki na nadzienie:słoik (około 800 g ) prażonych jabłekcynamon, imbir, kardamon, cukier ( do smaku)Jak to przy cieście drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych drożdży.
Wsypałam łyżeczkę cukru.
Wlałam ciepłe ( ale nie gorące!) mleko.Rozpuściłam drożdże i wymieszałam je z łyżką mąki.
Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 20 minut.Po tym czasie pięknie wyrosły.
Wymieszałam drożdże z 3,5 szklankami mąki.Wsypałam cukier i sól.
Wbiłam jajka.
Wlałam rozpuszczone masło.
Ciasto dokładnie wyrobiłam, najlepiej ręką.Powinno być elastyczne i miękkie.Uformowaną kulę, przełożyłam do opruszonej mąką miski.Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1 , 5 godziny.Powinno podwoić swoją objętość.
W czasie gdy ciasto rosło, można zająć się jabłkami.Jeśli nie macie zapasów w spiżarce (polecam!) to wystarczy zetrzeć jabłka-najlepsza jest antonówka.Poddusić je i doprawić cukrem i przyprawami do smaku.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na opruszony mąką blat.Rozwałkowałam ( lub można uformować rękoma )prostokąt, zbliżony wielkością do blachy.
Posmarowałam go przygotowaną masą z prażonych jabłek.
Ciasto zwijałam w rulon, wzdłuż dłuższego boku,
aż powstała piękna rolada.Można ją na tym etapie włożyć do blachy i upiec.
Ale ja pokroiłam ją na około 15 kawałków.
Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia.Każdą część ułożyłam obok siebie.
Można je opruszyć posiekanymi orzechami lub kruszonką.Przykryłam i odstawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut.Następnie wstawiłam do rozgrzanego piekarnika.Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem.Smacznego!






