Wykonanie
Pełnoziarniste drożdżóweczki z niewielką ilością
cukru i aromatycznym farszem z najlepszych
polskich jabłek! Cudowny smak
kardamonu i
cynamonu w połączaniu z
jabłkami, chrupiącymi
orzechami i słodkimi
rodzynkami tworzą zgraną, smaczną całość. Polecam!
Składniki:3,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej1
jajko1 ½ szklanki
mleka100 g
masła1/2 szklanki
cukru16 g suchych
drożdżyszczypta
soliSkładniki na farsz:3 duże
jabłka1 szklanka
orzechów włoskich1/2 szklanki
rodzynek1 łyżeczka
kardamonu1 łyżeczka
cynamonuDodatkowo:ok. 1 szklanka
mąki pszennej do podsypaniaWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę,
drożdże i
sól. W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem.
Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do miski z
mąką i
drożdżami wlewamy
jajko i ciepłe
mleko z
masłem i
cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Jabłka ścieramy razem ze skórkami na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich
orzechy,
rodzynki,
cynamon i
kardamon. Mieszamy.Stolnice posypujemy
mąką, wykładamy połowę ciasta, delikatnie wyrabiamy podsypując
mąką pszenną, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40×30 cm i grubości ok.7 mm. Na rozwałkowane ciasto rozkładamy połowę
jabłkowego farszu. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego
boku i tniemy na ok.3- 4 cm kawałki, układając, rozcięciem do góry, na blasze w sporych odstępach. Z drugą częścią ciasta postępujemy w podobny sposób. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 20 – 25 minut (do czasu, aż się ładnie zarumienią). Z przepisu wyjdzie ok. 20 – 22 drozdżówek. Jeżeli wszystkie drożdżówki chcemy upiec za jednym razem, w połowie pieczenia należy zamienić położenie blachy, góra –dół tak, aby wszystkie zawijańce równo się wypiekły. Drożdżówki możemy podawać posypane
cukrem pudrem lub polana lukrem.Smacznego!