Wykonanie
Jako że uwielbiam wszelkie szarlotki i ciasta z
jabłkami, to ciasto również nie uszło mej uwadze.Ciasto z
jabłkami jest właściwe o każdej
porze roku, ale obecnie wybór
jabłek szalony, więc trzeba jeść i piec szarlotki!Dzisiejszy przepis podpatrzyłam u Anny . Bardzo Ci dziękuję za kolejne ciasto
jabłkowe do mojej kolekcji :)Pomyślałam że skoro keks z nazwy, to kojarzy mi się z
ciastem kolorowyn, dodałam kontrastowe w kolorze
śliwki. Można je pominąć lub użyć
miksu jabłek i
gruszek, podobno wersja z
ananasem też się sprawdza.Polecam to proste, pyszne i aromatyczne ciasto!
200 g miękkiego
masła200 g
cukru drobnego do wypieków + 25g do
owoców3
jajka200 g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
mleka1 duże
jabłko deserowe1
gruszkagarść wędzonych
śliwek ( miękkich) pokrojonych w paseczki1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
kardamonuWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę o wymiarach 24x20cm wykładamy papierem do pieczenia.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i szczyptą
soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei
jajka.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, dalej miksujemy.Mieszamy całość z
mlekiem. Przekładamy ciasto do formy i wygładzamy powierzchnię.Obieramy
jabłko i
gruszkę, kroimy je w kostkę, mieszamy z 25 g
cukru,
cynamonem i
kardamonem. Posypujemy
owocami ciasto.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-50 min., aż nabierze złotobrązowego koloru (sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto już sie upiekło).Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiamy do wystygnięcia w formie, na kuchennej kratce. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.