Wykonanie

Dzisiaj kolejna naleśnikowa sobota ! I tym razem słodkie racuszki z
owocami. Takich z pewnością jeszcze u mnie nie było. Najsmaczniejsze na ciepło, ale na zimno lub po odgrzaniu na drugi dzień też się sprawdzą! Bardzo delikatne i puszyste :)Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mlekaszczypta
soli2
jajka5 dag świeżych
drożdży rozrobionych z łyżką
mąki,
mlekiem i szczyptą
cukruowoce według uznania (u mnie 2
gruszki, 2
jabłka, 4
śliwki )
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:W naczyniu rozrabiamy
drożdże i odstawiamy do wyrośnięcie.W miseczce łączymy ze sobą
mąkę,
mleko,
sól,
jajka i dodajemy wyrośnięte
drożdże.
Owoce kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ciasta. Całość porządnie mieszamy, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Odstawiamy do wyrośnięcia.Smażymy na rozgrzanym
oleju małe placuszki z obu stron. Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego :)


