ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne I Proste Ciasto Drożdżowe Z Owocami

Błyskawiczne I Proste Ciasto Drożdżowe Z Owocami

nazwa

Wykonanie

A tu taki mix zdjęć mojego domowego łasucha, który wcina wypieki zazwyczaj jeszcze gorące.
Opis : Powiało tradycją, ale z uproszczonej beczki. Ciasto drożdżowe, które kocha większość z Nas, ale nie każdy ma na nie czas, cierpliwość oraz tzw. rękę. Otóż od dziś zmieniamy te wszystkie negatywne aspekty na pozytywne.
Gdyby ktoś przyszedł do Waszego domu niczym Św. Mikołaj i powiedział, że ma dla Was prezent w postaci przepisu na ciasto drożdżowe bez wyrabiania i rośnięcia ok. 2-3 razy. Wiadomo, że to zawiera ogrom naszego czasu, więc prezent na pewno ucieszyłby niedowierzające miny gospodyń domowych.
Ja właśnie jestem jedną z nich.
Daję Wam przepis na pyszne ciasto drożdżowe o puszystej, ale gęstej konsystencji, mokre od kruszynki połączonej z owocami, wilgotne i bardzo smaczne dzięki temu również na drugi dzień, a co najważniejsze bez wyrabiania i kilkukrotnego rośnięcia. Ostatnio nawet zrobiłam owe ciasto z mniejszą ilością maki (tj. 4 szkl.), a ciasto wyszło jeszcze bardziej puszyste, więc zostawiam Wam do wyboru ilość mąki, w zależności od tego, jak puszyste i mniej gęste ciasto będziecie chcieli uzyskać.
Ciasto drożdżowe z tego przepisu to tzw. sypane ciasto drożdżowe.
Wszystkie składniki układamy warstwowo, zostawiamy je na 2 godz., a później tylko mieszamy i do pieca.
Polecam szczerze, bo ja już innego przepisu na ciasto drożdżowe nie posiadam, gdyż takiego nie potrzebuję.
A może macie ochotę na pyszne Ekspresowe Rogaliki Drożdżowe W Cukrze ?
Pochodzenie : przepis dostałam od koleżanki mojej mamy
Ilość : forma o wym. 23/28 cm;
radzę, aby piec na zwykłych blaszkach, a nie tych z piekarnika, ponieważ są niskie; ja w takiej piekłam, dlatego moje ciasto lekko chciało wyjść z blaszki; w wyższych blaszkach ciasto drożdżowe pnie się ku górze, a nie na boki
Składniki :
1 kostka pokruszonych świeżych drożdży (100 g)
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki)
3/4 szkl. oleju
1 szkl. zimnego mleka
4 jajka roztrzepane
4-5 szkl. mąki pszennej (w zależności od puszystości i gęstości, jaką chcemy uzyskać)
Składniki Dodatkowe :
700 g świeżych owoców (ja miałam 50/50: jabłka i śliwki)
"Kruszonka" z całej porcji
cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Wszystkie składniki układać wg wyżej podanej kolejności w składnikach (mąki wsypać tylko 3-4 szkl.).
Odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce i przykryć bawełnianym ręcznikiem.
Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą konsystencję.
Dodać pozostałość mąki (1-2 szkl.) i wmieszać w pozostałą masę, aby ponownie utworzyła się jednolita konsystencja (ciasto może kleić się do rąk, ale nie ma potrzeby dodawać dodatkowo mąki).
Wylać i w miarę możliwości równomiernie rozłożyć ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia formie lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Pokroić owoce w większe części lub w ćwiartki i ułożyć na cieście lekko dociskając je w dół.
Wysypać kruszonkę na powierzchnię całego ciasta.
Rozgrzać piekarnik do 180* C.
Piec 35-45 min., po czasie sprawdzając patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest wilgotne.
Po upływie 5 min. od czasu zakończonego pieczenia wyciągnąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Kroić najlepiej po upływie 30 min.
Posypać cukrem pudrem (ja tego nie robiłam, ponieważ ciasto wydawało mi się wystarczająco słodkie).
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/10/ciasto-drozdzowe-z-owocami-byskawiczne.html