ßßß

A tu taki mix zdjęć mojego domowego łasucha, który wcina wypieki zazwyczaj jeszcze gorące.
Opis : Powiało tradycją, ale z uproszczonej beczki. Ciasto drożdżowe, które kocha większość z Nas, ale nie każdy ma na nie czas, cierpliwość oraz tzw. rękę. Otóż od dziś zmieniamy te wszystkie negatywne aspekty na pozytywne.Gdyby ktoś przyszedł do Waszego domu niczym Św. Mikołaj i powiedział, że ma dla Was prezent w postaci przepisu na ciasto drożdżowe bez wyrabiania i rośnięcia ok. 2-3 razy. Wiadomo, że to zawiera ogrom naszego czasu, więc prezent na pewno ucieszyłby niedowierzające miny gospodyń domowych.Ja właśnie jestem jedną z nich.Daję Wam przepis na pyszne ciasto drożdżowe o puszystej, ale gęstej konsystencji, mokre od kruszynki połączonej z owocami, wilgotne i bardzo smaczne dzięki temu również na drugi dzień, a co najważniejsze bez wyrabiania i kilkukrotnego rośnięcia. Ostatnio nawet zrobiłam owe ciasto z mniejszą ilością maki (tj. 4 szkl.), a ciasto wyszło jeszcze bardziej puszyste, więc zostawiam Wam do wyboru ilość mąki, w zależności od tego, jak puszyste i mniej gęste ciasto będziecie chcieli uzyskać.Ciasto drożdżowe z tego przepisu to tzw. sypane ciasto drożdżowe.Wszystkie składniki układamy warstwowo, zostawiamy je na 2 godz., a później tylko mieszamy i do pieca.Polecam szczerze, bo ja już innego przepisu na ciasto drożdżowe nie posiadam, gdyż takiego nie potrzebuję.A może macie ochotę na pyszne Ekspresowe Rogaliki Drożdżowe W Cukrze ?Pochodzenie : przepis dostałam od koleżanki mojej mamyIlość : forma o wym. 23/28 cm;radzę, aby piec na zwykłych blaszkach, a nie tych z piekarnika, ponieważ są niskie; ja w takiej piekłam, dlatego moje ciasto lekko chciało wyjść z blaszki; w wyższych blaszkach ciasto drożdżowe pnie się ku górze, a nie na bokiSkładniki :1 kostka pokruszonych świeżych drożdży (100 g)3/4 szkl. cukru1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki)3/4 szkl. oleju1 szkl. zimnego mleka4 jajka roztrzepane4-5 szkl. mąki pszennej (w zależności od puszystości i gęstości, jaką chcemy uzyskać)Składniki Dodatkowe :700 g świeżych owoców (ja miałam 50/50: jabłka i śliwki)"Kruszonka" z całej porcjicukier puder (opcjonalnie)Przygotowanie :Wszystkie składniki układać wg wyżej podanej kolejności w składnikach (mąki wsypać tylko 3-4 szkl.).Odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce i przykryć bawełnianym ręcznikiem.Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą konsystencję.Dodać pozostałość mąki (1-2 szkl.) i wmieszać w pozostałą masę, aby ponownie utworzyła się jednolita konsystencja (ciasto może kleić się do rąk, ale nie ma potrzeby dodawać dodatkowo mąki).Wylać i w miarę możliwości równomiernie rozłożyć ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia formie lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Pokroić owoce w większe części lub w ćwiartki i ułożyć na cieście lekko dociskając je w dół.Wysypać kruszonkę na powierzchnię całego ciasta.Rozgrzać piekarnik do 180* C.Piec 35-45 min., po czasie sprawdzając patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest wilgotne.Po upływie 5 min. od czasu zakończonego pieczenia wyciągnąć ciasto z piekarnika i ostudzić.Kroić najlepiej po upływie 30 min.Posypać cukrem pudrem (ja tego nie robiłam, ponieważ ciasto wydawało mi się wystarczająco słodkie).