Wykonanie
Jest z nami mniej więcej od 4 . 30 rano ;) Przyszła sobie cichutko i niepostrzeżenie i od razu rozpanoszyła się niczym wytrawna gospodyni. Jesień.Racuchy przygotowałam z doskonałej
mąki graham, którą dostałam ze sklepu e-
maka.pl, i jak zwykle nie zawiodłam się co do jej jakości. Taka
mąka idealnie pasuje do charakteru moich placuszków, bo chciałam żeby były już ciut jesienne, tak na oswojenie się z krótszymi dniami, kolorowymi liśćmi, chłodnymi porankami...
Jabłka i
śliwki, trochę ciemnego
cukru który dodaje całości smaku, a na koniec jeszcze szczypta
cynamonu - tak zawitała jesień na moim talerzu, moi
Drodzy Państwo :)Już jesień.
Składniki na ok.20 sztuk:2
jajka10 g. świeżych
drożdży1,5 szklanki
jogurtu naturalnego1,5 szklanki
mąki pszennej graham, polecam sklep e-
maka.pl1/3 szklanki
mleka2 łyżki ciemnego
cukru1 łyżka
cukru pudru + ewentualnie do posypania4-5
jabłek8
śliwek1/2 łyżeczki
cynamonu +
cynamon do posypania
olej do smażeniaPrzygotowanie:Pokruszone
drożdże mieszam z łyżką
jogurtu, ciemnego
cukru i
mąki na pastę.
Jajka wbijam do miski, dodaję rozrobione
drożdże, pozostały
jogurt,
cynamon i
cukier, łyżką mieszam do połączenia się składników. Dodaję
mleko i stopniowo dosypuję
mąkę.
Jabłka dzielę na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne (nie obieram), ze
śliwek usuwam pestki i kroję
owoce w plastry (2-3 mm), dodaję je do ciasta. Mieszam i smażę na rumiano z obu stron po 3 minuty, wykładając ciasto na patelnię łyżką. Usmażone placki przekładam na chwilę na papier- do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z kawałkami pokrojonych
owoców i posypane lekko
cynamonem.Przepis autorski.