ßßß Cookit - przepis na Racuchy- grahamki ze śliwkami i jabłkami

Racuchy- grahamki ze śliwkami i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Jest z nami mniej więcej od 4 . 30 rano ;) Przyszła sobie cichutko i niepostrzeżenie i od razu rozpanoszyła się niczym wytrawna gospodyni. Jesień.
Racuchy przygotowałam z doskonałej mąki graham, którą dostałam ze sklepu e-maka.pl, i jak zwykle nie zawiodłam się co do jej jakości. Taka mąka idealnie pasuje do charakteru moich placuszków, bo chciałam żeby były już ciut jesienne, tak na oswojenie się z krótszymi dniami, kolorowymi liśćmi, chłodnymi porankami... Jabłka i śliwki, trochę ciemnego cukru który dodaje całości smaku, a na koniec jeszcze szczypta cynamonu - tak zawitała jesień na moim talerzu, moi Drodzy Państwo :)
Już jesień.
Składniki na ok.20 sztuk:
2 jajka
10 g. świeżych drożdży
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki pszennej graham, polecam sklep e-maka.pl
1/3 szklanki mleka
2 łyżki ciemnego cukru
1 łyżka cukru pudru + ewentualnie do posypania
4-5 jabłek
8 śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu + cynamon do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże mieszam z łyżką jogurtu, ciemnego cukru i mąki na pastę. Jajka wbijam do miski, dodaję rozrobione drożdże, pozostały jogurt, cynamon i cukier, łyżką mieszam do połączenia się składników. Dodaję mleko i stopniowo dosypuję mąkę. Jabłka dzielę na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne (nie obieram), ze śliwek usuwam pestki i kroję owoce w plastry (2-3 mm), dodaję je do ciasta. Mieszam i smażę na rumiano z obu stron po 3 minuty, wykładając ciasto na patelnię łyżką. Usmażone placki przekładam na chwilę na papier- do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z kawałkami pokrojonych owoców i posypane lekko cynamonem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/racuchy-grahamki-ze-sliwkami-i-jabkami.html