Wykonanie
Rumiane placuszki z miękkim,
jabłkowym nadzieniem...
Racuchy z
jabłkami to przysmak, który od zawsze uwielbiam. Zwłaszcza w okresie zimowym smakują świetnie i trudno im się oprzeć. Ostatnio dość często pojawiają się więc u nas w
porze obiadowej. :)T ej zimy polubiłam je w wersji orkiszowo-pszennej. Do ich zrobienia nie używajcie jednak
mąki orkiszo wej z grubymi, nierozdrobnionymi
otrębami, tylko takiej typu 500-600. Jeśli dostaniecie
mąkę typu 1000 lub wyżej, możecie przesiać ją przez sito, by pozbyć się tych najgrubszych
otrąb. Z samej
mąki orkiszowej robić ich jednak nie polecam, bo wtedy smakują zbyt ciężko. Trzeba zmieszać
mąkę orki s zową i pszenną - pół na pół, wtedy racuchy wyjdą doskona ł e! :)Orkisz z awiera dużą w porównaniu do innych zbóż ilość
białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia, błonnika poprawiającego motorykę układu pokarmowego, a także witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, cynku i potasu. Jest też źródłem rodanidu - substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie,
krwi i
mleku kobiecym. Rodanid jest naturalnym czynnikiem wzrostu komórek nerwowych, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Wzmacnia on układ odpornościowy, chroni przed infekcjami, wspomaga procesy krwiotwórcze. Badania naukowe dowiodły, że m.in. dzięki dużej zawartości rodanidu, orkisz działa przeciwzapalnie, antyalergicznie, zapobiega powstawaniu w organizmie komórek nowotworowych, zmniejsza poziom cholesterolu we
krwi, wzmacnia system nerwowy, wpływa na poprawę nastroju, podnosi witalność. Systematyczne stosowanie diety orkiszowej wzmacnia i regeneruje wszystkie narządy i układy naszego organizmu, poprawia ogólny stan zdrowia.Składniki (na 10 racuchów):3/4 szklanki
mąki orkiszowej,3/4 szklanki
mąki pszennej,2
jajka,250 ml (szklanka) ciepłego
mleka,2 dag świeżych
drożdży,4 łyżki
cukru trzcinowego,3 duże
jabłka,
olej do smażenia,
cukier puder i
cynamon do przyprószenia.
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do dużego kubka, dodajemy łyżkę
cukru, łyżkę
mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego)
mleka. Składniki zaczynu dokładnie rozcieramy, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na kilka minut do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.W tym czasie myjemy i obieramy
jabłka. Następnie kroimy je w drobną kostkę, pozbywając się ich gniazd nasiennych.Do miski wsypujemy
mąkę, 3 łyżki
cukru, dodajemy 2
jajka, resztę ciepłego
mleka, mieszamy. Wlewamy do nich wyrośnięty rozczyn
drożdżowy. Wyrabiamy gładkie ciasto - możemy po prostu wymieszać całość za pomocą łyżki lub ubijaczki. Następnie do ciasta dodajemy pokrojone w kosteczkę
jabłka, mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut, aby ciasto trochę wyrosło.Na patelni dobrze rozgrzewamy
olej i nakładamy ciasto za pomocą łyżki formując racuszki, które smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placuszki po ściągnięciu z patelni można osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.Racuszki układamy na talerzach i posypujemy
cukrem pudrem oraz
cynamonem.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))