ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Racuchy drożdżowe z jabłkami i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam drożdżowe racuchy z różnymi owocami. Pomyślałam sobie, że ostatnio wypróbowywałam różne owocowe wersje i dawno nie robiłam ich z jabłkami. A, że jabłka świetnie łączą się w parze z cynamonem, nie omieszkałam go dodać. Efekt po prostu wspaniały. Polecam:)
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
2 dag drożdży
szklanka mleka
8 łyżek cukru pudru
2 jajka
jabłka pokrojone w drobne cząstki
olej do smażenia
cukier puder i cynamon do posypania
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do misko, wlać rozczyn oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać cukier. Wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany (gdy jest za gęste, dodać trochę mleka).
Do ciasta dodać pokrojone jabłka, wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/03/Racuchy-drozdzowe-z-jablkami-i-cynamonem.html