Wykonanie
Uwielbiam
drożdżowe racuchy z różnymi
owocami. Pomyślałam sobie, że ostatnio wypróbowywałam różne
owocowe wersje i dawno nie robiłam ich z
jabłkami. A, że
jabłka świetnie łączą się w parze z
cynamonem, nie omieszkałam go dodać. Efekt po prostu wspaniały. Polecam:)
Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki2 dag
drożdżyszklanka
mleka8 łyżek
cukru pudru2
jajkajabłka pokrojone w drobne cząstki
olej do smażenia
cukier puder i
cynamon do posypania
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką
cukru pudru,
mąki i 1/3 szklanki
mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do misko, wlać rozczyn oraz resztę
mleka, wbić
jajka, wsypać
cukier. Wyrobić ciasto o konsystencji gęstej
śmietany (gdy jest za gęste, dodać trochę
mleka).Do ciasta dodać pokrojone
jabłka, wymieszać. Na rozgrzany
olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać
cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem.Smacznego:)