Wykonanie
drożdżowe racuchy z
jabłkami z szarlotki pozostało mi kilka
jabłek, leżały w lodówce i nie do końca wiedziałam co z nich
mogę zrobić.Wpadłam na pomysł racuchów
drożdżowych...I tak oto z przepisu...1,5 szklanki
mąki3 dag
drożdżyszklanka
mleka5 łyżek
cukru pudru2
jajajabłka pokrojone w kosteczkę
olej do smażenia...powstało około 15 smacznych racuszków:)Krótko o wykonaniu racuszków :Z
drożdży, 1 łyżki
cukru pudru, 1 łyżki
mąki i 3-4 łyżek letniego
mleka wyrobić rozczyn. Poczekać aż
drożdże zaczną pracować.
Mąkę, pozostałą część
cukru,
jajka, pozostałą część letniego
mleka wymieszać w naczyniu. Wlać
drożdże, dorzucić
jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Ciasto powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany. Kłaść łyżką na gorący
olej.Po upieczeniu, nadmiar tłuszczu można odsączyć na papierowym ręczniku.Można posypać racuszki
cukrem pudrem, bądź polać
syropem klonowym (ew.
miodem), ale i bez tego są dość słodkie.Palce lizać