Wykonanie
Pin It

Parę dni temu na blogu Zapach
chleba wypatrzyłam taki piękny wypiek pod tytułem
drożdżowy kołacz ze
szpinakiem. Oglądałam go ze wszystkich stron i zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle
będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz
gruszkowo-
pomarańczowy.Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto jest przepyszne. Niestety nie wyszło mi tak pięknie jak u Wisły, bo przesadziłam trochę z ilością farszu i warstwy ciasta troszkę mi się rozjechały :-)Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I
będę próbowała ponownie !Czas przygotowania: 180 minutSkładniki na ciasto:10 g świeżych
drożdży200 ml ciepłego
mleka4 łyżki
cukru75 g rozpuszczonego
masła2
jajka500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soliSkładniki na nadzienie:3
gruszki9 łyżek
cukru2
pomarańcze1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki
goździków1 łyżeczka
cynamonu

Wykonanie:Z
drożdży, 1 łyżeczki
cukru, 1/2 szklanki
mleka i 3 łyżek
mąki robimy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pozostałe składniki ciasta łączymy z rozczynem i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.W tym czasie szykujemy nadzienie.
Gruszki obieramy, kroimy w małe kawałki. Wkładamy do miseczki, podlewamy odrobiną
wody i wkładamy na 5-7 minut do mikrofali. Gdy będą miękkie przekładamy je do garnka, zasypujemy
cukrem, dodajmy sok z jednej
pomarańczy, startą skórkę z dwóch
pomarańczy i
przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż
owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób będziemy panować nad odpowiednią średnicą ciasta, a warstwy nie będą się nam rozjeżdżać.Pierwszy placek smarujemy nadzieniem, układamy na nim drugi placek, który smarujemy nadzieniem, układamy na nim trzeci placek, też go smarujemy, a na niego układamy czwarty placek, którego już nie smarujemy.Ciasto razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę i formujemy kwiat, zgodnie z instrukcją na filmie.Uformowany kwiat pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty smarujemy
białkiem lub
jajkiem i posypujemy
brązowym cukrem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.