ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą

Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Pin It
Parę dni temu na blogu Zapach chleba wypatrzyłam taki piękny wypiek pod tytułem drożdżowy kołacz ze szpinakiem. Oglądałam go ze wszystkich stron i zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy.
Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto jest przepyszne. Niestety nie wyszło mi tak pięknie jak u Wisły, bo przesadziłam trochę z ilością farszu i warstwy ciasta troszkę mi się rozjechały :-)
Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie !
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki na ciasto:
10 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
75 g rozpuszczonego masła
2 jajka
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
3 gruszki
9 łyżek cukru
2 pomarańcze
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki goździków
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka i 3 łyżek mąki robimy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pozostałe składniki ciasta łączymy z rozczynem i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie szykujemy nadzienie. Gruszki obieramy, kroimy w małe kawałki. Wkładamy do miseczki, podlewamy odrobiną wody i wkładamy na 5-7 minut do mikrofali. Gdy będą miękkie przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem, dodajmy sok z jednej pomarańczy, startą skórkę z dwóch pomarańczy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób będziemy panować nad odpowiednią średnicą ciasta, a warstwy nie będą się nam rozjeżdżać.
Pierwszy placek smarujemy nadzieniem, układamy na nim drugi placek, który smarujemy nadzieniem, układamy na nim trzeci placek, też go smarujemy, a na niego układamy czwarty placek, którego już nie smarujemy.
Ciasto razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę i formujemy kwiat, zgodnie z instrukcją na filmie.
Uformowany kwiat pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty smarujemy białkiem lub jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/drozdzowy-kwiat-z-gruszkami-i-pomarancza.html