Wykonanie
Kurczak słodko-kwaśny to jedno z pierwszych chińskich dań jakie zrobiłam samodzielnie wiele lat temu. Pochodzi ono z książki kucharskiej "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (w oryginale użyta była
wieprzowina), chyba jedynej dostępniej skarbnicy
wiedzy kulinarnej o kuchniach Świata w czasach PRL-u. W tamtych latach kupienie produktów używanych do gotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego
sosu sojowego radziła używać
przyprawy magi z dodatkiem
wody, a zamiast
bambusa marynowaną
dynię...Dzisiaj mojego
kurczaka oczywiście ugotowałam z użyciem
sosu sojowego i
bambusa, ale z sentymentem wróciłam do tej książki, na której nota
bene, swoje piętno odcisnął upływ czasu :-).
Kurczaka podałam z
ryżem sezamowym .

Składniki:500 g
piersi z kurczaka1 łyżeczka
soli2 łyżki
wódki lub
octu2
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 mała
czerwona papryka1
cebula1/2 szklanki
pędów bambusa5 plastrów
ananasa z puszki
olej do smażeniaNa sos:12 łyżek
cukru6 łyżek
octu 10%2 łyżki soku z
pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z
ananasa2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 łyżki
sosu sojowego2 kopiaste łyżeczki
mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostki 2-3 cm, wkładamy do miski i mieszamy z
solą i
wódką, odstawiamy na 30 minut.W garnku podgrzewamy
sos sojowy,
ocet,
sok z ananasa,
cukier i koncentrat. Gdy składniki się połączą do sosu dodajemy
paprykę i
ananasa pokrojone w dużą kostkę,
cebulę pokrojoną w grube piórka i
bambus. Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy warzywa odrobinę zmiękną wszystko mieszamy z 2 łyżeczkami
mąki ziemniaczanej rozpuszczonymi w 2 łyżkach zimnej
wody. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy go z ognia, garnek przykrywamy pokrywką.W głębokim talerzu rozkłócamy
jajka i mieszamy z 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej, aż do uzyskania jednolitej masy.Na patelni rozgrzewamy
olej, kawałki
kurczaka maczamy w cieście i smażymy partiami do momentu gdy
kurczak będzie złocisty.
Kurczaka odcedzamy z nadmiaru tłuszczu, wykładamy na talerz, polewamy sosem i natychmiast podajemy, żeby
mięso było chrupiące.