ßßß Cookit - przepis na Mix zup :) kalafiorowa i szpinakowa

Mix zup :) kalafiorowa i szpinakowa

nazwa

Wykonanie

1. Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka
1 cebula
por
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
natka pietruszki
ziele angielskie
liście laurowe
kawałek białej kapusty
1 główka kalafiora
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się w przepisach na zupy). Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.
Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku.
Całość zmiksowałam blenderem.
Dodatki:
Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem.
***
2. Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka
1 cebula
por
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
natka pietruszki
ziele angielskie
liście laurowe
kawałek białej kapusty
250 g szpinaku świeżego
4 ząbki czosnku
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się w przepisach na zupy). Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.
Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję umyty szpinak i czosnek. Gotuje jeszcze 10 minut i doprawiam do smaku.
Całość zmiksowałam blenderem.
Dodatki:
Zupę dodatkowo przyprawą chilli i orzechami włoskimi.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/11/mix-zup-kalafiorowa-i-szpinakowa.html