Wykonanie

GRILLMy rodzice bardzo często nie mamy pomysłu, na to co przyrządzić dzieciom do jedzenia na grillu. Jak wiadomo dzieci to takie francuskie
pieski i nie zawsze przepadają za tłustymi
kiełbaskami,
mięsem z marynatą
czosnkową, a o
kaszance w ogóle nie chcą słyszeć. Przedstawię zatem Wam przepis na bardzo smaczne i zdrowe kotleciki z użyciem
mięsa z indyka.Składniki:1 kg
mięsa mielonego z
indyka1 duża
marchewka- utarta na dużych oczkach1/2
kopru włoskiego (dla innych znany jako fenkuł)- drobno posiekany2
jajka1 łyżka
musztardy sarepskiej1 łyżeczka
przyprawy harisa z firmy DMG
Herbaty1
cebula czerwona- drobno posiekana1 łyżka
płatków orkiszowych1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziego
sól himalajska i
pieprz do smaku1 łyżka
musztardy francuskiej1
czerwona papryka - drobno posiekanaPrzygotowanie:Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Z
mięsa formujemy kulki które spłaszczamy i przekładamy na grill elektryczny (z racji
pory roku).

Potrawy z grilla - czy dziecko je może jeśćEkspert radzi:"
Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy
mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z
rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z
mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy dym, który unosząc się, nasyci każdą porcję."Moja opinia:Zgadzam się w 100%. Jeżeli używam tradycyjnego grilla do przygotowania potraw to zawsze
mięso czy też warzywa kładę na tackę, lub specjalne woreczki do grillowania np. takie w których grillujemy
ziemniaki.***Ekspert radzi:"Dzieci nie powinny jeść grillowanych
kiełbas (a także innych grillowanych
wędlin,
parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne i zdrowsze niż gotowane są grillowane warzywa (np.
cukinia,
papryka,
pomidory), gdyż zachowują wszystkie cenne substancje, które bezpowrotnie „uciekają” podczas gotowania.Warto pamiętać, by nie spiekać nadmiernie potraw –
mięso i warzywa muszą być upieczone, ale jednocześnie pozostać soczyste i kruche."Moja opinia:Jeżeli mój syn
mówi mi, że chce
kiełbaskę z grilla to mu ją dam. Pod warunkiem, że usunę z niej całą spieczoną i twarda skórkę. W ciągu roku ile dziecko zje tych kiełbas? z trzy? no góra cztery. Nie bronię, wiem co podaję dziecku. Jak byliśmy na wakacjach to miał ochotę na
kurczaka z rożna. Kupiłam wiec sobie i jemu. Opędzlował całe dwie pałki :) (skórkę kazał sobie zdjąć). Grillowanego warzywa moje dziecko nie tknie, nie ten etap dla niego. Siłą go nie zmuszę, poczekam na ten moment.***Ekspert radzi:"Nie możemy podawać potraw grillowanych dzieciom do 3 roku życia, bowiem ich żołądek wciąż się rozwija i jest bardzo delikatny."Moja opinia:Gabryś mając nawet 1.5 roku chętnie podjadał grillowane
piersi z kurczaka czy też
łososia. Były one przyrządzone przeze mnie. Uwielbia wszelkiego rodzaju grillowane kotleciki typu burgery- jestem wtedy wstanie przemycić do nich wszystko. W sezonie jesienno zimowym korzystam z grilla elektrycznego.

Kilka zasad grillowania z dziećmi:Przed przygotowaniem myj ręce,
mięso,
owoce i warzywa.
Mięso rozmrażaj w lodówce.W upalny dzień nigdy nie zostawiaj
mięsa na dłużej niż 2 godziny w temperaturze pokojowej.Nigdy nie kładź upieczonego
mięsa na talerzu, gdzie leżało surowe.