Wykonanie
Tak sobie ostatnio pomyślałam, że już chyba czas pomyśleć o menu Wielkanocnym. W zasadzie, kiedy pomyślę, że teraz pozostał już tylko niecały tydzien…Jako,ż e dostałam kilka pytań na ten temat, postanowiłam Wam zaproponować moje menu Wielkanocne.Propozycje
będę jednak jeszcze uzupełniać, ponieważ mam w planach jeszcze kilka smacznych dań.Włoska Wielkanoc różni się od polskiej pod wieloma względami. Nie jest tak uroczyście jak w Polsce, nie ma świeconki i śniadania, nie ma dyngusa!Brakuje jej trochę tego specyficznego ducha świąt, uroczystych obrządków i kolorów
polskich pisanek. Wielka Sobota to niestety zwyczajny dzień – nie ma tu tradycji święcenia pokarmów.
Jajka królują, owszem, ale tylko w postaci ogromnych
jajek czekoladowych, którymi obdarowuje się dzieci i nie tylko.Dla Włochów święta wielkanocne są bardzo istotnym wydarzeniem towarzyskim, którego wagę podkreśla powiedzenie:"Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi czyli Boże Narodzenie należy do rodziny, Wielkanoc do przyjaciół"Możemy zatem generalnie obchodzić Wielkanoc we Włoszech na dwa sposoby: wyjazd na cały okres ś wi ą t, często z przyjaciółmi albo domowe świętowanie,z małym wypadem na piknik albo przynajmniej wyjściem z domu na dłuższy spacer w Wielki Poniedziałek.Trudno zresztą generalizować – kuchnia włoska ma tyle odmian i zwyczajów, ile regionów, miast i wsi.Głównym posiłkiem dnia, wręcz symbolicznym momentem dla włoskich rodzin, jest wielkanocny obiad.Menu tego posiłku jest bardzo zróżnicowane, a każdy region posiada swoje typowe wielkanocne potrawy. Jednak na włoskich stołach przeważają potrawy z
baraniny,
mięso z jagniąt,
cielęciny czy koziego
mięsa podawane z młodymi
ziemniakami i smażonymi
karczochami.Jeśli chodzi o słodkości, to nie może zabraknąć tradycyjnej włoskiej Colomby, czyli gołębicy. Jest to puszysta babka, nadziewana
migdałami, kawałkami
czekolady, bądź posypana
cukrem pudrem, kształtem przypominająca gołębia w locie.Zgromadziłam tu przepisy w sam raz na Wielkanocny obiad oraz wiele innych dań, bardziej i mniej tradycyjnych, które można będzie przygotować na ś wiąteczny stół.Menu składa się z przepisów, które ukazały się na moim blogu w ciągu ostatnich miesięcy.Mam nadzieję, że pomoże to Wam w komponowaniu Waszego Menu na ten ś wiąteczny Czas.We Włoszech obiad czy kolacje zaczyna się od aperytywu.Do aperytywu poddaje się affettati
misti i sottaceti, czyli mieszanka
wędlin i marynaty warzywne, co ś jak hiszpańskie tapas.Następnie zaczynamy z przystawkami.Jako przystawki mogłabym polecić:
Cappuccino grzybowePieczarki faszerowane z
sosem czosnkowymCarpaccio
ziołoweSmażone
żółtko podawane na
szpinakuJajka po szkocku
Wiatraczki z
serem i
pomidoramiSałatka z
cykorią,
jajkiem i gruyèrem
Suflet z
radicchio i gorgonzolą
Przepisu na ż urek nie poddaj ę bo my ś l ę, ż e ka ż dy z Was ma swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, u mnie będzie mama i jak co roku to jej zadanie .Jako drugie polecam:Vitello tonnato czyli
cielęcina w sosie
tuńczykowymBoeuf Bourguignon czyli
wołowina po burgundzku
Blanquette de veau po królewsku
Na deser oczywiście Colomba
Opr ó cz tego na deser polecam:Rustykalna
tarta z
jabłek i
rozmarynuApple roses
Życzę smacznych przygotowań do Świąt!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)