ßßß Cookit - przepis na Hamburgery wołowe

Hamburgery wołowe

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś potrawa, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, choć jest również popularna w Europie, czyli hamburgery wołowe =)
Uwielbiam wołowinę za jej wyjątkowy smak. Jem jej bardzo dużo, zarówno w postaci steków z polędwicy wołowej, wołowiny duszonej czy w formie pieczeni wołowej, jak i w postaci prezentowanych dziś burgerów wołowych.
Burgery wołowe można jeść samodzielnie jako kotlet, wraz z wybranymi dodatkami, jak również można włożyć go do bułki - wtedy będzie to hamburger.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania =)
A to śmiejący się hamburger =)
Potrzebne będą:
- 500 g mielonej wołowiny
- ser typu pleśniowego, np. gorgonzola, lazur lub rokpol
- bułki - solidne i chrupiące, najlepiej prosto z piekarni (nie takie miękkie "gniotki")
- sałata
- pomidor
- pieczarki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1) Burgery wołowe robimy z czystej, zmielonej wołowiny. Do mięsa nie dodajemy ani cebuli, ani przypraw.
2) Mięso mielone bierzemy do ręki i formujemy "kotlet", posypujemy go solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni lub grillujemy bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej. Może być krwisty w środku. Lepiej jak burger jest gruby.
3) Ser lekko ocieplamy, czyli opiekamy go trochę na bułce, albo kładziemy na burgerze i przykrywamy pokrywką na kilka minut. Takie sery z pleśnią (gorgonzola, lazur, rokpol) świetnie smakują z wołowiną - na stekach lub burgerach.
4) Opcjonalnie do hamburgera możemy dodać podsmażone wcześniej pieczarki. Do bułki można dodać również sałatę i pomidora, ale ja wolę osobno
Smacznego =)
Agnieszka / Maciek
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/hamburgery-woowe.html