Wykonanie
Cześć =) Dziś potrawa, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, choć jest również popularna w Europie, czyli hamburgery wołowe =)Uwielbiam
wołowinę za jej wyjątkowy smak. Jem jej bardzo dużo, zarówno w postaci
steków z
polędwicy wołowej,
wołowiny duszonej czy w formie pieczeni wołowej, jak i w postaci prezentowanych dziś burgerów wołowych.Burgery
wołowe można jeść samodzielnie jako kotlet, wraz z wybranymi dodatkami, jak również można włożyć go do
bułki - wtedy będzie to hamburger.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania =)
A to śmiejący się hamburger =)
Potrzebne będą:- 500 g mielonej
wołowiny-
ser typu pleśniowego, np. gorgonzola, lazur lub rokpol-
bułki - solidne i chrupiące, najlepiej prosto z piekarni (nie takie miękkie "gniotki")-
sałata-
pomidor-
pieczarki (opcjonalnie)-
sól,
pieprzSposób wykonania:1) Burgery wołowe robimy z czystej, zmielonej
wołowiny. Do
mięsa nie dodajemy ani
cebuli, ani przypraw.2)
Mięso mielone bierzemy do ręki i formujemy "kotlet", posypujemy go
solą i
pieprzem, a następnie smażymy na patelni lub grillujemy bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej. Może być krwisty w środku. Lepiej jak burger jest gruby.3)
Ser lekko ocieplamy, czyli opiekamy go trochę na
bułce, albo kładziemy na burgerze i przykrywamy pokrywką na kilka minut. Takie
sery z pleśnią (gorgonzola, lazur, rokpol) świetnie smakują z
wołowiną - na stekach lub burgerach.4) Opcjonalnie do hamburgera możemy dodać podsmażone wcześniej
pieczarki. Do
bułki można dodać również
sałatę i
pomidora, ale ja wolę osobnoSmacznego =)Agnieszka / Maciek