ßßß

A to śmiejący się hamburger =)
Potrzebne będą:- 500 g mielonej wołowiny- ser typu pleśniowego, np. gorgonzola, lazur lub rokpol- bułki - solidne i chrupiące, najlepiej prosto z piekarni (nie takie miękkie "gniotki")- sałata- pomidor- pieczarki (opcjonalnie)- sól, pieprzSposób wykonania:1) Burgery wołowe robimy z czystej, zmielonej wołowiny. Do mięsa nie dodajemy ani cebuli, ani przypraw.2) Mięso mielone bierzemy do ręki i formujemy "kotlet", posypujemy go solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni lub grillujemy bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej. Może być krwisty w środku. Lepiej jak burger jest gruby.3) Ser lekko ocieplamy, czyli opiekamy go trochę na bułce, albo kładziemy na burgerze i przykrywamy pokrywką na kilka minut. Takie sery z pleśnią (gorgonzola, lazur, rokpol) świetnie smakują z wołowiną - na stekach lub burgerach.4) Opcjonalnie do hamburgera możemy dodać podsmażone wcześniej pieczarki. Do bułki można dodać również sałatę i pomidora, ale ja wolę osobnoSmacznego =)Agnieszka / Maciek