Wykonanie
Czy myśleliście kiedyś na alternatywną wersją burgera? Czym możnaby zastąpił
bułkę, zeby był on bardziej zdrowy? Ja też! I oto efekt zarwanych nocy ;)
Do przygotowania
pomidorowego burgera potrzebujemy:- 1
pomidora (muszą być bardzo mięsiste)-
mięso mielone (ja zmieliłam sobie świeżej
wołowiny)- 1 liść
sałaty-
sól,
pieprz,
zioła świeże do smaku- opcjonalnie: tłuszcz do smażenia,
majonez,
ketchup,
serk,
cebulęPomidora przekroić na pół, zawinąć w folię alu wsadzić do piekarnika i zapiekać do miękkości (jakieś 30 minut w 180 stopniach).
Mięso zmielić (chyba że używacie "gotowego"
mielonego mięsa), przyprawić i dodałać
żółtko. Uformować małe kotleciki i usmazyłam na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu). Na samym końcu układamy spód
pomidora, na nim np lisć
sałaty,
potem mięso i wierzch
pomidora. Jeżeli macie ochotę możecie oczywiście dorzucić
ser żółty,
majonez i inne dodatki - puśccie
wodze fantazji.A jak wyglądał by Wasz
pomidorowy burger?