Wykonanie
Podaję przepis na wołowe hamburgery, w zasadzie z jednego powodu. No, może z dwóch :)Jeden z nich - są fantastycznie przepyszne! :)Drugi? Żeby przekonać co poniektórych niedowiarków (ja też nim byłam), że
wołowinę na hamburgery można tak przygotować, że
mięso będzie miękkie, smaczne i niezbyt czasochłonne w przygotowaniu.Przestałam robić w domu wołowe hamburgery, ponieważ uważałam, że i tak zawsze wyjdą twarde jak podeszwa, niezjadliwe a w ogóle po usmażeniu po prostu do wyrzucenia. No ale przecież jakoś inni robią tak, że się nimi zajadają i zachwycają!No więc stwierdziłam, że i ja muszę podjąć kolejną próbę ich przygotowania...Palce lizać!
Składniki:1/2 kg
wołowinypieprz ziołowyszczypta
soli - naprawdę niewiele1
awokado1
cebulka2
ogórki kiszonekeczupmajonezsałataa w zasadzie to Wasze ulubione dodatkiNajważniejsze w tym wszystkim tak naprawdę jest przygotowanie
mięsa, dlatego nie
będę szczegółowo podawać Wam jak wygląda mój gotowy hamburger, tylko napiszę jak przygotować
mięso. Reszta to Wasza inwencja twórcza :)
Wołowinę kroimy w kostkę (przed krojeniem nie usuwamy tłuszczu) i przekładamy do malaksera i miksujemy lub mielimy w maszynce do mielenia - dokładnie (nawet dwukrotnie). Jedno ale (!) - jeśli podczas krojenia czujecie pod nożem tłuste kawałki, które nie chcą się przekroić bo się ciągną lub są twarde - to je usuwacie! Ale jeśli nóż wchodzi w nie jak w
masło, to zostawiacie - będą bardziej soczystePo zmieleniu, formujemy kotleciki z samego
mięsa i przyprawiamy
Najpierw rozgrzewamy patelnię grillową,
potem wlewamy
olej - i znowu rozgrzewamy. Na mocno rozgrzany tłuszcz układamy uformowane kotleciki. Smażymy z jednej strony na mocnym ogniu 5 minut, następnie przekładamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni i smażymy kolejne 5 minut. Jeśli będziecie smażyć krócej będą krwiste - ja takiego
mięsa nie lubię, dlatego smażę 10 minut
Podgrzewam
bułkę do hamburgerów w piecyku (dosłownie chwilkę),
potem smaruję ją
keczupem oraz
majonezem i układam ulubione warzywa
Ot, cała praca :)Smacznego! :)