Wykonanie
Ile można jeść jajecznice, omlety i
jajka na miękko? W kolejny weekendowy poranek przygotowałam coś co można nazwać warzywnymi muffinami. Na zdjęciach nie prezentują się zbyt zachęcająco, ale smakowały świetnie. Niestety przez dzwoniący telefon przetrzymałam je nieco w piekarniku. Następnym razem skrócę czas pieczenia, tak żeby
żółtko było płynne ;)Potrzebujemy(na 5 muffinek)5
jajek5 plasterków
pomidora5 plasterków
sera - może być
feta,
sałatkowy,
mozzarella5 plastrów
bakłażana5 plastrów
cukinii - jak mamy dużą, ja dałam 10, bo akurat miałam małą
cukinię2
pieczarkiPrzygotowanie
Bakłażana kroimy, posypujemy
solą i zostawiamy na 15 minut, żeby pozbyć się goryczki.
Potem płuczemy.
Bakłażana,
cukinię i
pieczarki grillujemy. Doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem. Do formy na muffinki wkładamy kolejno:
bakłażana,
cukinię,
pieczarki,
pomidora,
ser. Na sam wierzch wbijamy
jajko. Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut w 180 stopniach (tu strzelam, bo jak napisałam, ja przesadziłam ;)).U mnie muffinki zostały posadzone na
szpinaku z
czosnkiem.A tak to wygląda po rozkrojeniu:Smacznego!