Wykonanie
Pyszny, zdrowy , sycący pasztet z
soczewicy - bogaty w
białko, świetna alternatywa dla
mięsnych wyrobówSKŁADNIKI (na keksówkę o długości. 30 cm)1,5 szklanki
zielonej soczewicy2
marchewki (około 200g)100 g
selera1
cebula1
ziemniak200 g
pieczarek5 łyżek
oliwy3 ząbki
czosnku2 łyżki
masła2
jajkapęczek
natki pietruszkiziele angielskieliście laurowesólpieprzPRZYGOTOWANIE
Soczewicę wysypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą
wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy
wodą, dodajemy 3
liście laurowe i 4
ziela angielskie. Gotujemy do miękkości -około 25 min.
Marchew,
cebulę,
ziemniaka i
selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze.W tym czasie siekamy w drobną kostkę
pieczarki i przesmażamy na 2 łyżkach
oliwy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Ugotowaną
soczewicę odcedzamy (wyjmujemy
przyprawy) i miksujemy z warzywami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną
natkę,
pieczarki, pozostałą
oliwę, miękkie
masło i
żółtka. Doprawiamy dość solidnie
solą i
pieprzem. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.Foremkę smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona.Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki - schłodzony ładnie się kroi.Smacznego :)
inspirowane przepisem