Wykonanie
P rzepisy na pasztety pączkują u mnie i zmieniają się w zależności od tego co właśnie mam pod ręką. Tak właśnie powstała kolejna wersja pasztetu z
soczewicy. Tym razem z
pieczarkami. Wyjątkowo przypadł mi do gusty tworząc cudowne połączenie z
pomarańczowym chutney.
Składniki:szklanka
czerwonej soczewicy20 dkg
pieczarekduża
marchewkapietruszka10 dkg
seleracebula3 łyżki
otrąb owsianych
jajko2 ząbki
czosnku4
liście lauroweziele angielskie2 łyżki
oliwyprzyprawa do mięsa mielonego
pieprz i
sól do smakuPrzygotowanie:
Soczewicę namaczam na noc (jeśli nie mam czasu to choć na 30 minut przed gotowaniem, co prawda nie wymaga ona namaczania, ale znacznie skraca ono czas gotowania). Następnie gotuję w osolonej wodzie z
liściem laurowym i
zielem angielskim aż będzie miękka.
Cebulę kroję w półtalarki,
marchew,
pietruszkę,
seler i
pieczarki w grube plastry. Podsmażam na
oliwie około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone dwa ząbki
czosnku.Ugotowaną
soczewicę i podsmażone warzywa
mielę w maszynce do
mięsa.Do masy dodaję
jajko oraz
otręby, doprawiam
przyprawą do
mielonego mięsa,
pieprzem i
solą - dokładnie ,mieszam na jednolitą masę dolewając odrobinę zimnej
wody aby masa uzyskała zwartą, gęsta konsystencję.Masę wykładam do keksówki, na wierzch można położyć kilka wiórków
masła.Piekę ok. 45 minut w 180 stopniach.Zimny pasztet wykładam na talerz. Smakuje pysznie pokrojony w plastry i podany ze wspomnianym chutney
pomarańczowym .