ßßß
ocet ryżowycukier, sólsos sojowy1 ogórek1/2 papryki czerwonej1/2 awokadokilka paluszków krabowych - surimi75 g łososia wędzonegoszczypiorekserek śmietankowy kanapkowywasabi, imbir marynowanyopcjonalnie czarny sezammata bambusowaszklanka/miseczka zimnej wodyPRZYGOTOWANIE
Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą 3 cm powyżej ryżu i doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy prze 10 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min. Do 3 łyżek octu ryżowego dodajemy 1,5 łyżki cukru, pół łyżeczki sosu sojowego i szczyptę soli. Łączymy i dodajemy do ryżu. Dobrze mieszamy sos z ryżem. Przekładamy na sitko i studzimy.
Obrane awokado, ogórka i paprykę kroimy w cienkie słupki.Łososia - jeśli jest w plastrach - na cienkie paseczki, jeśli w kawałku na wąskie pasy.
Nori kładziemy na macie bambusowej błyszczącą stroną w dół. Zwilżamy palce wodą i nakładamy równomiernie ryż. Możemy oprószyć go czarnym sezamem.Na dłuższym brzegu układamy składniki,
których chcemy użyć.U nas 3 wersje futomaków:1 - łosoś wędzony + ogórek + szczypiorek2- łosoś + papryka + ogórek3 - serek kanapkowy + surimi + awokado+ szczypiorek(na ryży rozprowadzamy pasek serka i kładziemy resztę składników)Brzegi nori (góra i dół) zwilżamy wodą. Z pomocą maty bambusowej zwijamy i dociskamy roladkę - instrukcja na poniższym filmiku - oczywiście w wykonaniu córy :)Ostrym nożem przecinami gotowe roladki na pół. Układmy obok siebie i kroimy na 5 kawałków. Otrzymujemy więc 10 kawałków z każdej roladki, czyli około 40 kawałków z podanych składników.
Do sushi podajemy sos sojowy do maczania, wasabi - jeśli ktoś lubi na ostro oraz marynowany imbir do oczyszczania kubków smakowych między różnymi kawałkami.I pałeczki oczywiście :)Smacznego !!!