Wykonanie
Sushi to wspaniałe danie kuchni japońskiej. Jest wytworne i eleganckie, ale jednocześnie idealnie nadaje się na przekąskę. Rodzajów i odmian tych
ryżowych krążków (choć nie tylko) jest całe mnóstwo, a my możemy być kreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową
rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak
wędzony łosoś i paluszki
krabowe oraz różne warzywa. Przygotowanie sushi jest nieco pracochłonne, ale gdy dojdzie się do wprawy ich rolowanie idzie dość szybko. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i wystudzenie
ryżu. Mojemu K. tak zasmakowało sushi, że teraz dopomina się o nie co weekend ;) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu ;)W przygotowywaniu sushi trzeba dojść do wprawy i nie przejmujcie się jeżeli na początku nie będzie ono wyglądało idealnie. Ja robiłam je już kilkakrotnie i zawsze nakładam zbyt dużo
ryżu ;)Jeżeli macie ochotę zajrzyjcie do
Malwiny na jej wersje sushi.
Składniki :
Ryż :300g
ryżu do sushi5 łyżek
octu ryżowego2 łyżki
cukru0,5 łyżeczki
soliFarsz :płaty prasowanych alg -
norizielony
ogórekłosoś wędzonypaluszki
krabowe (surimi)
czerwona paprykaawokadowasabiDodatki :
sos sojowymarynowany
imbirwasabiczarny
sezamInne :mata do zawijaniamiseczka z
wodą do maczania palcówostry nóż bez ząbków
Przygotowanie :Przygotowanie
ryżuRyż zalać
wodą i odstawić na 30 minut żeby zmiękł. Następnie dokładnie go wypłukać pod bieżącą
wodą do czasu aż
woda będzie klarowna.
Ryż zalać równą ilością
wody (1:1), przykryć i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut nie zdejmując pokrywki.W międzyczasie przygotować zaprawę do
ryżu - niewielkiej miseczce wymieszać
ocet ryżowy z
cukrem i
solą.Gorący
ryż przełożyć do dużego płaskiego naczynia, wlać zaprawę i delikatnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie sushiNa macie do zawijania sushi położyć płat prasowanych alg (
nori), rozprowadzić na nim niezbyt grubą warstwę
ryżu, na końcu płata alg zostawić około centymetrowy odcinek do zaklejenia. Na
ryż, w poprzek płata, nałożyć niewielką ilość pasty wasabi, ułożyć na niej ulubione składniki np. paluszki
krabowe i
awokado, lub
łososia i
ogórek. Złapać matę i zawinąć płat alg z
ryżem do wewnątrz, podtrzymując farsz, rolować do końca lekko dociskając. Końcówkę
nori posmarować niewielką ilością
wody, aby się przykleiła do zrolowanej części. Jest to sushi typu
maki,
ryż jest wewnątrz, a
glony na zewnątrz. Innym rodzajem sushi są uromaki -
ryż znajduje się tu na zewnątrz. Aby je przygotować na macie do zawijania kładziemy folię spożywczą, na niej układamy cienką warstwę
ryżu i dopiero na nim kładziemy płat
nori, smarujemy wasabi i układamy preferowane dodatki. Rolujemy i dociskamy, na wierzchu można je przybrać np. czarnym
sezamem.Rolki sushi pokroić
ostrym nożem na około centymetrowe plastry. Podawać z ulubionymi dodatkami -
sosem sojowym, marynowanym
imbirem, pastą wasabi.
Smacznego !