ßßß Cookit - przepis na Sushi

Sushi

nazwa

Wykonanie

Sushi to wspaniałe danie kuchni japońskiej. Jest wytworne i eleganckie, ale jednocześnie idealnie nadaje się na przekąskę. Rodzajów i odmian tych ryżowych krążków (choć nie tylko) jest całe mnóstwo, a my możemy być kreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak wędzony łosoś i paluszki krabowe oraz różne warzywa. Przygotowanie sushi jest nieco pracochłonne, ale gdy dojdzie się do wprawy ich rolowanie idzie dość szybko. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i wystudzenie ryżu. Mojemu K. tak zasmakowało sushi, że teraz dopomina się o nie co weekend ;) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu ;)
W przygotowywaniu sushi trzeba dojść do wprawy i nie przejmujcie się jeżeli na początku nie będzie ono wyglądało idealnie. Ja robiłam je już kilkakrotnie i zawsze nakładam zbyt dużo ryżu ;)
Jeżeli macie ochotę zajrzyjcie do Malwiny na jej wersje sushi.
Składniki :
Ryż :
300g ryżu do sushi
5 łyżek octu ryżowego
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
Farsz :
płaty prasowanych alg - nori
zielony ogórek
łosoś wędzony
paluszki krabowe (surimi)
czerwona papryka
awokado
wasabi
Dodatki :
sos sojowy
marynowany imbir
wasabi
czarny sezam
Inne :
mata do zawijania
miseczka z wodą do maczania palców
ostry nóż bez ząbków
Przygotowanie :
Przygotowanie ryżu
Ryż zalać wodą i odstawić na 30 minut żeby zmiękł. Następnie dokładnie go wypłukać pod bieżącą wodą do czasu aż woda będzie klarowna. Ryż zalać równą ilością wody (1:1), przykryć i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut nie zdejmując pokrywki.
W międzyczasie przygotować zaprawę do ryżu - niewielkiej miseczce wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą.
Gorący ryż przełożyć do dużego płaskiego naczynia, wlać zaprawę i delikatnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie sushi
Na macie do zawijania sushi położyć płat prasowanych alg (nori), rozprowadzić na nim niezbyt grubą warstwę ryżu, na końcu płata alg zostawić około centymetrowy odcinek do zaklejenia. Na ryż, w poprzek płata, nałożyć niewielką ilość pasty wasabi, ułożyć na niej ulubione składniki np. paluszki krabowe i awokado, lub łososia i ogórek. Złapać matę i zawinąć płat alg z ryżem do wewnątrz, podtrzymując farsz, rolować do końca lekko dociskając. Końcówkę nori posmarować niewielką ilością wody, aby się przykleiła do zrolowanej części. Jest to sushi typu maki, ryż jest wewnątrz, a glony na zewnątrz. Innym rodzajem sushi są uromaki - ryż znajduje się tu na zewnątrz. Aby je przygotować na macie do zawijania kładziemy folię spożywczą, na niej układamy cienką warstwę ryżu i dopiero na nim kładziemy płat nori, smarujemy wasabi i układamy preferowane dodatki. Rolujemy i dociskamy, na wierzchu można je przybrać np. czarnym sezamem.
Rolki sushi pokroić ostrym nożem na około centymetrowe plastry. Podawać z ulubionymi dodatkami - sosem sojowym, marynowanym imbirem, pastą wasabi.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/11/sushi.html