Wykonanie
Dziś na śniadanie miksowałam… bez blendera jak bez ręki 😀 Zrobiłam mus z
awokado,
banana oraz
tofu z orzeźwiającym
sokiem z
pomarańczy . Nieco arabska, orientalna nuta słodkości się wkradła – dodałam tahini,
wodę różaną oraz lepkie
daktyle . Aromatycznych przypraw też nie brakuje –
kardamon i
cynamon – świetnie się sprawdziły w tym zestawieniu smaków. Jego struktura jest wręcz idealna – lekki, puszysty, a przy tym kremowy. Smak, nie do zastąpienia!

sezamowo-różany mus z
tofu,
banana oraz
awokado z
cynamonem i
kardamonem podany z
sezamem, suszoną białą
morwą oraz skórką
pomarańczysesame-rose mousse from
tofu,
banana and
avocado with cinnamon and
cardamon served with
sesame seeds, dried white mulberries and orange peelsSkładniki:1/2 kostki naturalnego
tofu (125g)

średni, dojrzały
banan1/2 dojrzałego
awokadołyżka
wody różanej3 świeże, wypestkowane
daktylełyżka tahinisok z połowy
pomarańczycynamon i
kardamonWszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładki mus. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Mam też dziś dla Was pomysł na podanie
bobu. Wczoraj dzieliłam się przepisem na hummus, a dziś nieco prostsza wersja, czyli
bób gotowany z
koperkiem, a następnie podsmażany z
czosnkiem oraz
chilli i podany z
makaronem . Niech ten sezon się nie kończy!

podsmażany
bób z
koperkiem podany
makaronem ryżowymfried broad beans with dill served with rice pasta

Dowolną ilość
bobu ugotować z
koperkiem, ok. 15 min. – do miękkości. Następnie przelać zimną
wodą i odstawić. Podsmażyć
czosnek na
oleju (tu:
ryżowy), dodać ugotowany
bób, przyprawić
solą morską,
pieprzem, szczyptą wędzonej
papryki oraz
płatkami chilli. Na koniec wymieszać z
makaronem ryżowym i posypać
koperkiem. Smacznego!Koniecznie zajrzyjcie tutaj – świetny wpis Iwusa na temat
nabiałuMiłego,
słonecznego dnia!
