ßßß Cookit - przepis na Mus z orientalną nutą oraz podsmażany bób.

Mus z orientalną nutą oraz podsmażany bób.

nazwa

Wykonanie

Dziś na śniadanie miksowałam… bez blendera jak bez ręki 😀 Zrobiłam mus z awokado, banana oraz tofu z orzeźwiającym sokiem z pomarańczy . Nieco arabska, orientalna nuta słodkości się wkradła – dodałam tahini, wodę różaną oraz lepkie daktyle . Aromatycznych przypraw też nie brakuje – kardamon i cynamon – świetnie się sprawdziły w tym zestawieniu smaków. Jego struktura jest wręcz idealna – lekki, puszysty, a przy tym kremowy. Smak, nie do zastąpienia!
sezamowo-różany mus z tofu, banana oraz awokado z cynamonem i kardamonem podany z sezamem, suszoną białą morwą oraz skórką pomarańczy
sesame-rose mousse from tofu, banana and avocado with cinnamon and cardamon served with sesame seeds, dried white mulberries and orange peels
Składniki:
1/2 kostki naturalnego tofu (125g)
średni, dojrzały banan
1/2 dojrzałego awokado
łyżka wody różanej
3 świeże, wypestkowane daktyle
łyżka tahini
sok z połowy pomarańczy
cynamon i kardamon
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładki mus. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Mam też dziś dla Was pomysł na podanie bobu. Wczoraj dzieliłam się przepisem na hummus, a dziś nieco prostsza wersja, czyli bób gotowany z koperkiem, a następnie podsmażany z czosnkiem oraz chilli i podany z makaronem . Niech ten sezon się nie kończy!
podsmażany bób z koperkiem podany makaronem ryżowym
fried broad beans with dill served with rice pasta
Dowolną ilość bobu ugotować z koperkiem, ok. 15 min. – do miękkości. Następnie przelać zimną wodą i odstawić. Podsmażyć czosnek na oleju (tu: ryżowy), dodać ugotowany bób, przyprawić solą morską, pieprzem, szczyptą wędzonej papryki oraz płatkami chilli. Na koniec wymieszać z makaronem ryżowym i posypać koperkiem. Smacznego!
Koniecznie zajrzyjcie tutaj – świetny wpis Iwusa na temat nabiału
Miłego, słonecznego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/06/mus-z-orientalna-nuta-oraz-podsmazany.html