Wykonanie
Jak po tytule można się domyślić - dziś ' surowa owsianka '. Na nocną
kaszę owsianą natknęłam się już wiele razu, więc postanowiłam sama wypróbować. Ma nieco inną strukturę niż owies oraz lekko
orzechowy posmak. Zestawiłam ją dziś z
śliwką i
bananem . Do tego rozgrzewające
przyprawy -
cynamon,
imbir oraz
kardamon . Nie brakuje też
wanilii, a nawet skórki
pomarańczy oraz słodkich świeżych
daktyli . Zgęstniała jeszcze bardziej z pomocą ziarenek chia, a gdzieniegdzie można natrafić na kawałki ziaren kakaowca . Rano dodałam już tylko
orzechy, jak widać są nimi pekany . Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła! Zjadłam, po czym moja pierwsza myśl to: "Chcę więcej!" :)




nocna
bananowo-śliwkowa
kasza owsiana na
mleku migdałowym z chia,
cynamonem,
imbirem,
kardamonem, skórką z
pomarańczy, świeżymi
daktylami, ziarnem kakaowca oraz pekanamiovernight
banana-plums steel cut oat with almond milk, chia, cinnamon, ginger,
cardamon, orange peel, fresh dates, cocoa nibs and pecans

Składniki:- 4 łyżki
kaszy owsianej (steel-cut oats)- 1/2 szklanki
mleka migdałowego- łyżka nasion chia-
daktyle świeże lub suszone (posiekane)-
cynamon,
imbir,
kardamon, mielona
wanilia, suszona skórka z
pomarańczy- 2 duże
śliwki zmiksowane z słodkim, dojrzałym
bananem
- łyżeczka ziaren kakaowca
Kaszę owsianą połączyć z wszystkimi składnikami i bardzo dokładnie wymieszać. Wstawić na noc do lodówki. Rano przed podaniem, jeśli czas na to pozwala, wyciągnąć ją nieco szybciej - podobno wtedy będzie bardziej miękka niż wyjęta prosto z lodówki. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Są gorsze i lepsze dni, a czasem takie, które przynoszą ze sobą miłe niespodzianki. Wtedy cały dzień chodzę pełna pozytywnej energii. Tak było wczoraj i oby takich dni jak najwięcej. Hej!... przecież uśmiech powinniśmy odnajdywać bez względu na sytuacje, po prostu - najlepiej sprawić, by stał się naturalnym elementem każdego dnia :)
Słonecznego dnia!