ßßß Cookit - przepis na Słodkie bułeczki i chrupiąca jaglana.

Słodkie bułeczki i chrupiąca jaglana.

nazwa

Wykonanie

Na niedzielny poranek słodkie bułeczki inaczej zwane – scones . To ich smak po raz pierwszy pokochałam będąc w Anglii i ciągle wierzę w to, że w tym roku jeszcze nie raz będę się właśnie tam nimi zajadać
Postawiłam dziś na całkiem ciekawe połączenie smaków – zestawiłam ze sobą orzeźwiającą skórkę z cytryny oraz proszek z korzenia maca o karmelowym posmaku. Ukryłam też w środku chrupiące kawałki ziaren kakaowca oraz pistacje . Scones podałam wraz z naturalnie słodkim jogurtem sojowym – z bananem oraz kokosem . Bardzo przyjemny poranek
owsiane scones maca-cytryna z ziarnem kakaowca i pistacjami podane z bananowo-kokosowym jogurtem sojowym
oat maca-lemon scones with cocoa nibs and pistachios served with banana-coconut soy joghurt
Składniki:
1/2 szklanki mąki owsianej
2 łyżki płatków owsianych
kopiasta łyżeczka proszku z korzenia maca
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
skórka otarta z cytryny (uprzednio wyparzyć!)
łyżeczka cukru kokosowego
ziarna kakaowca
pistacje (niesolone)
2 łyżki jogurtu sojowego
opcjonalnie: łyżeczka oleju kokosowego
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać jogurt i dokładnie zgnieść ciasto (nie powinno się lepić do rąk). Uformować dwie bułeczki o dowolnym kształcie. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 15-20 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!* jogurt : kilka łyżek naturalnego jogurtu sojowego, rozgnieciony dojrzały banan, łyżka wiórek kokosowych, łyżeczka soku z cytryny
Dziś nietylko pomysł na śniadanie, ale również obiad. Tym razem przygotowałam chrupiące ‚paluszki’ z kaszy jaglanej z pieczoną marchewką . Szczerze Wam mogę polecić to danie, smakowało przepysznie! Zainspirował mnie przepis Eryka z bloga erVegan, dziękuję! 😉
chrupiąca pieczona paprykowa kasza jaglana z pieczoną marchewką podana z tahini oraz jogurtem sojowym i suszoną pietruszką
crunchy baked pepper millet with baked carrot served with tahini, soy joghurt and dried parsley
Składniki: na kaszę :
4 łyżki kaszy jaglanej
łyżka płatków drożdżowych
wędzona ostra papryka na marchew : obrana marchewka – pokrojona w grube plasterki, sól morska, pieprz, wędzona słodka papryka, oliwa z oliwek
Kaszę jaglaną ugotować w szklance wody. Pod koniec gotowania wymieszać z płatkami oraz papryką. Przełożyć do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia i odstawić, przykrytą, do wystygnięcia.
Pokrojoną marchew wymieszać z pozostałymi składnikami i przełożyć na papier do pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min.
Po 10 min. pieczenia marchewki dodać pokrojoną na podłużne paski kaszę jaglaną i tak piec jeszcze 15 min. Kaszę można też usmażyć na patelni. Przełożyć na talerz i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Nie wiem jak u Was, ale mi jeszcze sporo pracy zostało. Także zabieram się za naukę, a potem zregeneruję siły i nabiorę trochę energii przed kolejnym tygodniem 😉 Miłej niedzieli!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/01/sodkie-bueczki-i-chrupiaca-jaglana.html