Wykonanie
Na niedzielny poranek słodkie bułeczki inaczej zwane – scones . To ich smak po raz pierwszy pokochałam będąc w Anglii i ciągle wierzę w to, że w tym roku jeszcze nie raz
będę się właśnie tam nimi zajadaćPostawiłam dziś na całkiem ciekawe połączenie smaków – zestawiłam ze sobą orzeźwiającą
skórkę z cytryny oraz proszek z korzenia maca o karmelowym posmaku.
Ukryłam też w środku chrupiące kawałki ziaren kakaowca oraz
pistacje . Scones podałam wraz z naturalnie słodkim
jogurtem sojowym – z
bananem oraz
kokosem . Bardzo przyjemny poranek


owsiane scones maca-
cytryna z ziarnem kakaowca i
pistacjami podane z
bananowo-
kokosowym jogurtem sojowymoat maca-lemon scones with cocoa nibs and pistachios served with
banana-coconut soy
joghurtSkładniki:

1/2 szklanki
mąki owsianej2 łyżki
płatków owsianychkopiasta łyżeczka proszku z korzenia maca1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
sody oczyszczonejskórka otarta z
cytryny (uprzednio wyparzyć!)łyżeczka
cukru kokosowegoziarna kakaowca
pistacje (niesolone)2 łyżki
jogurtu sojowegoopcjonalnie: łyżeczka
oleju kokosowegoWymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać
jogurt i dokładnie zgnieść ciasto (nie powinno się lepić do rąk). Uformować dwie bułeczki o dowolnym kształcie. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 15-20 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*
jogurt : kilka łyżek
naturalnego jogurtu sojowego, rozgnieciony dojrzały
banan, łyżka wiórek
kokosowych, łyżeczka
soku z cytrynyDziś nietylko pomysł na śniadanie, ale również obiad. Tym razem przygotowałam chrupiące ‚paluszki’ z
kaszy jaglanej z pieczoną
marchewką . Szczerze Wam
mogę polecić to danie, smakowało przepysznie! Zainspirował mnie przepis Eryka z bloga erVegan, dziękuję! 😉

chrupiąca pieczona paprykowa
kasza jaglana z pieczoną
marchewką podana z tahini oraz
jogurtem sojowym i
suszoną pietruszkącrunchy baked pepper millet with baked carrot served with tahini, soy
joghurt and dried parsleySkładniki: na
kaszę :4 łyżki
kaszy jaglanej
łyżka
płatków drożdżowychwędzona
ostra papryka na
marchew : obrana
marchewka – pokrojona w grube plasterki,
sól morska,
pieprz, wędzona
słodka papryka,
oliwa z oliwekKaszę jaglaną ugotować w szklance
wody. Pod koniec gotowania wymieszać z
płatkami oraz
papryką. Przełożyć do naczynka wyłożonego papierem do pieczenia i odstawić, przykrytą, do wystygnięcia.Pokrojoną
marchew wymieszać z pozostałymi składnikami i przełożyć na papier do pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min.Po 10 min. pieczenia
marchewki dodać pokrojoną na podłużne paski
kaszę jaglaną i tak piec jeszcze 15 min.
Kaszę można też usmażyć na patelni. Przełożyć na talerz i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Nie wiem jak u Was, ale mi jeszcze sporo pracy zostało. Także zabieram się za naukę, a
potem zregeneruję siły i nabiorę trochę energii przed kolejnym tygodniem 😉 Miłej niedzieli!
