ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa tarta z botwinką

Bezglutenowa tarta z botwinką

nazwa

Wykonanie

Na lokalnych rynkach coraz większy ruch i coraz więcej pysznych warzyw można na nich znaleźć. Niestety, pójście na rynek na zakupy powoli staje się dla mnie traumatycznym przeżyciem, gdyż czuję się tam jak dziecko w sklepie z zabawkami. Co by tu kupić? Wszystko! O, tu mają śliczne zielone szparagi, zaraz zaraz... a może wziąć te białe? Ooo! Są już młode ziemniaki! No i jeszcze botwinka... rzodkiewka... ogórki... kalarepa... młoda kapusta. Ojej... tydzień ma tylko 7 dni, a ja bym chciała stworzyć z każdej z tych rzeczy masę pysznych dań. Co gorsze, wiem, że to nie koniec, a dopiero początek pojawiania się na rynkach wiosenno-letnich pyszności. Na szczęście, udało mi się znaleźć na siebie sposób - na rynek chodzę z ograniczoną ilością pieniędzy. Niestety, i tak serce mi się kraja, gdy przechodzę koło pięknych szparagów i nie mogę ich kupić...
Ostatnio kupiłam za to piękną botwinkę, poszalałam i podałam ją w bezglutenowej tarcie. Oj niebo na talerzu...
wegańska bezglutenowa
(forma do tarty o średnicy ok. 20-23 cm)
spód:
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kasztanowej (można użyć innej mąki bezglutenowej)
- 50 g mąki jaglanej
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- mleko roślinne - u mnie owsiane
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka soli morskiej
Wszystkie składniki, oprócz oleju kokosowego, syropu z agawy i mleka roślinnego wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Dodaję syrop, olej kokosowy i 3-4 łyżki mleka. Znowu mieszam. Następnie dodaję tyle mleka, ile potrzebne jest mi do ugniecenia zwartego ciasta.
Formę na tartę wykładam papierem do pieczenia, wyklejam ciastem i wkładam do lodówki na ok. 30 min.
Ochłodzony spód w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min.
Upieczony wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
botwinkowe pesto:
- pęczek botwinki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 garście orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez ok. 2 h i z niej odsączonych
- 1 duża garść świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (nie-weganie mogą zastąpić je 1 łyżką startego parmezanu)
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 1/2 łyżki octu balsamicznego
- odrobina świeżego tymianku
- 2-3 łyżki mleka roślinnego
- sól, pieprz
- dodatkowo: oliwa extra virgin, świeży tymianek
Botwinkę pozbawiam buraków. Gotuję je na parze. Ugotowane buraki kroję w cienkie plasterki.
Pozostałe składniki blenduję na gładką masę.
Na tarty wykładam pesto botwinkowe. Na nim układam plasterki z buraków. Solę, pieprzę i polewam oliwą. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-30 min.
Gotową tartę wyciągam z piekarnika. Pozostawiam ok. 5 min do ostudzenia. Przed podaniem skrapiam oliwą extra virgin i dekoruję świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/05/bezglutenowa-tarta-z-botwinka.html