Wykonanie
Na lokalnych rynkach coraz większy ruch i coraz więcej pysznych warzyw można na nich znaleźć. Niestety, pójście na rynek na zakupy powoli staje się dla mnie traumatycznym przeżyciem, gdyż czuję się tam jak dziecko w sklepie z zabawkami. Co by tu kupić? Wszystko! O, tu mają śliczne
zielone szparagi, zaraz zaraz... a może wziąć te białe? Ooo! Są już
młode ziemniaki! No i jeszcze
botwinka...
rzodkiewka...
ogórki...
kalarepa...
młoda kapusta. Ojej... tydzień ma tylko 7 dni, a ja bym chciała stworzyć z każdej z tych rzeczy masę pysznych dań. Co gorsze, wiem, że to nie koniec, a dopiero początek pojawiania się na rynkach wiosenno-letnich pyszności. Na szczęście, udało mi się znaleźć na siebie sposób - na rynek chodzę z ograniczoną ilością pieniędzy. Niestety, i tak
serce mi się
kraja, gdy przechodzę koło pięknych
szparagów i nie
mogę ich kupić...Ostatnio kupiłam za to piękną
botwinkę, poszalałam i podałam ją w bezglutenowej tarcie. Oj niebo na talerzu...

wegańska bezglutenowa(forma do tarty o średnicy ok. 20-23 cm)spód:- 50 g
mąki gryczanej- 50 g
mąki kasztanowej (można użyć innej
mąki bezglutenowej)- 50 g
mąki jaglanej- 50 g mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżka płynnego
oleju kokosowego-
mleko roślinne - u mnie owsiane- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu- 1 łyżeczka suszonego
tymianku- 1/2 łyżeczki
papryki słodkiej- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1 łyżeczka
soli morskiejWszystkie składniki, oprócz
oleju kokosowego,
syropu z agawy i
mleka roślinnego wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Dodaję
syrop,
olej kokosowy i 3-4 łyżki
mleka. Znowu mieszam. Następnie dodaję tyle
mleka, ile potrzebne jest mi do ugniecenia zwartego ciasta.Formę na tartę wykładam papierem do pieczenia, wyklejam
ciastem i wkładam do lodówki na ok. 30 min.Ochłodzony spód w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min.Upieczony wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
botwinkowe pesto:- pęczek
botwinki- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 3 garście
orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez ok. 2 h i z niej odsączonych- 1 duża garść świeżej
bazylii- 1 ząbek
czosnku- 4 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych (nie-weganie mogą zastąpić je 1 łyżką startego
parmezanu)- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 2 1/2 łyżki
octu balsamicznego- odrobina świeżego
tymianku- 2-3 łyżki
mleka roślinnego-
sól,
pieprz- dodatkowo:
oliwa extra virgin, świeży
tymianekBotwinkę pozbawiam
buraków. Gotuję je na parze. Ugotowane
buraki kroję w cienkie plasterki.Pozostałe składniki blenduję na gładką masę.Na tarty wykładam pesto
botwinkowe. Na nim układam plasterki z
buraków.
Solę,
pieprzę i polewam
oliwą. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-30 min.Gotową tartę wyciągam z piekarnika. Pozostawiam ok. 5 min do ostudzenia. Przed podaniem skrapiam
oliwą extra virgin i dekoruję świeżym
tymiankiem.Smacznego!