ßßß
Wegańska(2 spody o śred. ok. 25-30 cm)ciasto na pizzę:- 10 g suchych drożdży- 1 szklanki ciepłego soku buraczanego- 1-2 łyżki ciepłej wody- 2 szklanki mąki orkiszowej 1850 (ok. 300 g)*- 1/2 szklanki mąki orkiszowej 700 (ok. 50 g)- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 płaska łyżeczka syropu klonowego / syropu z agawy- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (uważajcie z solą, jeśli Wasz sok buraczany jest solony)- dodatkowo: mus z dyni*, 3-4 upieczone buraki, płatki drożdżowe, wegański parmezan, świeża kolendra (ewentualnie bazylia), olej arganowyDo miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże i sól. Dokładnie mieszam.Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto - na początku w misce, potem przekładam na stolnicę. Ciasto ma być gładkie i jędrne. Jeśli jest zbyt suche - dodaję łyżkę lub więcej ciepłej wody.Uformowane w kulę ciasto przekładam do natłuszczonej oliwą miski. Za pomocą dłoni lekko zwilżam oliwą całą kulę ciasta. Miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i pozostawiam w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 2 h (ciasto ma podwoić swoją objętość).Gdy podwoi swoją objętość, uderzam je pięścią i dzielę na 2 części. Bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję spody na pizze.Na spód ciasta wykładam połowę musu z dyni i plastry upieczonego buraka. Całość posypuję delikatnie nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Tak przygotowane pizze wkładam do piekarnika nagrzanego do 260 st. C na ok. 15-20 min. Gotowe pizze posypuję wegańskim parmezanem, listkami świeżej kolendry i skrapiam olejem arganowym (lub innym olejem o orzechowym aromacie).Smacznego!*mus z dyni:- 2 szklanki puree z upieczonej dyni (ok. 500 g) ---> jak zrobić puree z dyni- 1 duży ząbek czosnku- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego- duża szczypta suszonego tymianku- duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej- sól, pieprzWszystkie składniki blenduję na gładką masę.Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.*Jeśli chcesz, możesz zastąpić ją lżejszą, typ 700