Wykonanie
Dziś wegańska pełnoziarnista pizza orkiszowa... Stop! O czym ja mówię? O pizzy?! I to wegańskiej ?! Przecież weganie nie jedzą pizzy. No chyba, że z wysoko przetworzonym kupnym roślinnym
serem. No nie moim
drodzy... Weganie jedzą pizze i takie o których Wam się nie śniło. Różowe pizze! Z
burakiem ! I z
dynią ! I z wegańskim
parmezanem ! Tacy myśmy nienormalni :p.Zapewne niejeden oglądający to zdjęcie na blogu, przeciera oczy ze zdumienia i zastanawia się, czy to jest rzeczywiście pizza. Tak, to jest pizza . I to pizza wyśmienita. Nawet mój luby, wielki fan włoskiej kuchni, który zazwyczaj negatywnie patrzy na moje szalone wegańskie wariacje na jej temat, ze zdziwieniem na twarzy pałaszował podane mu danie. Owo zdziwienie nie oznaczało wcale
dziwnego smaku wypieku, wręcz przeciwnie. Moja druga połówka nie potrafiła uwierzyć w to, że ta nietypowa wegańska pizza jest taka pyszna. No bo mówiąc skromnie - jest! Na cudownie różowe, chrupiące ciasto, za którego kolor odpowiedzialny jest sok z
buraka, nałożyłam przepyszny, głęboki w smaku mus
dyniowy . Moje dzieło uwieńczyłam plasterkami słodkiego upieczonego
buraka, wegańskim
parmezanem i
kolendrą. To nie mogło się nie udać!Dla naszej pary zrobiłam dwie pizze, jednak ciasto pełnoziarniste jest tak sycące, że podołaliśmy tylko jednej. Pozostałą część zjedliśmy na drugi dzień na zimno, jako lunch do pracy (było równie pyszne).

Wegańska(2
spody o śred. ok. 25-30 cm)ciasto na pizzę:- 10 g suchych
drożdży- 1 szklanki ciepłego soku buraczanego- 1-2 łyżki ciepłej
wody- 2 szklanki
mąki orkiszowej 1850 (ok. 300 g)*- 1/2 szklanki
mąki orkiszowej 700 (ok. 50 g)- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1 płaska łyżeczka
syropu klonowego /
syropu z agawy- 1 płaska łyżeczka
soli himalajskiej (uważajcie z
solą, jeśli Wasz sok buraczany jest solony)- dodatkowo: mus z dyni*, 3-4 upieczone
buraki,
płatki drożdżowe, wegański
parmezan, świeża
kolendra (ewentualnie
bazylia),
olej arganowyDo miski przesiewam
mąkę, dodaję
drożdże i
sól. Dokładnie mieszam.Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto - na początku w misce,
potem przekładam na stolnicę. Ciasto ma być gładkie i jędrne. Jeśli jest zbyt suche - dodaję łyżkę lub więcej ciepłej
wody.Uformowane w kulę ciasto przekładam do natłuszczonej
oliwą miski. Za pomocą dłoni lekko zwilżam
oliwą całą kulę ciasta. Miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i pozostawiam w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 2 h (ciasto ma podwoić swoją objętość).Gdy podwoi swoją objętość, uderzam je pięścią i dzielę na 2 części. Bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję
spody na pizze.Na spód ciasta wykładam połowę musu z dyni i plastry upieczonego
buraka. Całość posypuję delikatnie nieaktywnymi
płatkami drożdżowymi. Tak przygotowane pizze wkładam do piekarnika nagrzanego do 260 st. C na ok. 15-20 min. Gotowe pizze posypuję wegańskim
parmezanem, listkami świeżej
kolendry i skrapiam
olejem arganowym (lub innym
olejem o
orzechowym aromacie).Smacznego!*mus z dyni:- 2 szklanki puree z upieczonej dyni (ok. 500 g) ---> jak zrobić puree z dyni- 1 duży ząbek
czosnku- 2 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych- 1-2 łyżeczki
octu balsamicznego- duża szczypta suszonego
tymianku- duża szczypta świeżo zmielonej
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprzWszystkie składniki blenduję na gładką masę.Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.*Jeśli chcesz, możesz zastąpić ją lżejszą, typ 700