Wykonanie
Czy idealna pizza powinna posiadać
sos pomidorowy i mozzarellę? A może odejść od znanej nam tradycji i zrobić ją bez
pomidorów,
sera i to w dodatku z
mąki pełnoziarnistej? Co powiecie na orkiszową pizzę z fenkułem,
burakiem i musem
bazyliowym ?Wegańska pizza z pieczonym fenkułem,
burakiem i musem
bazyliowym zrobionym z
tofu brzmi jak szaleństwo, jednak zapewniam Was, że jest to niezwykle pyszne szaleństwo kulinarne. Zasmakuje zarówno weganom, jak i tym niebędącym na diecie roślinnej. Pizza ta jest wspaniałym urozmaiceniem dla klasycznej margherity. Delikatny mus
bazyliowy idealnie komponuje się z chrupkim
ciastem oraz smakiem pieczonego
buraka i fenkułu. Dla mnie to pizza doskonała. :)Jeśli unikasz glutenu dla zdrowia, a nie z powodu alergii pokarmowej, nakłaniam do nie odwracania się od orkiszu. Zawiera on gluten, jednak jest on mniej agresywny niż ten zawarty w zwykłej pszenicy. O cudownych właściwościach zdrowotnych orkiszu
pisałam tutaj .

wegańska(2
spody o śred. ok. 25-30 cm)ciasto na pizzę:- 10 g suchych
drożdży- 1 szklanki ciepłej
wody + 1-2 łyżki- 2 szklanki
mąki orkiszowej 1850 (ok. 300 g)- 1/2 szklanki
mąki orkiszowej 700 (ok. 50 g)- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1 płaska łyżeczka
syropu klonowego /
syropu z agawy- 1 płaska łyżeczka
soli himalajskiej- dodatkowo: mus
bazyliowy*, 3-4 upieczone
buraki, 1-2 upieczone bulwy fenkułu*,
płatki drożdżowe, wegański
parmezan, świeża
bazylia,
olej arganowyDo miski przesiewam
mąkę, dodaję
drożdże i
sól. Dokładnie mieszam.Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto - na początku w misce,
potem przekładam na stolnicę. Ciasto ma być gładkie i jędrne. Jeśli jest zbyt suche - dodaję łyżkę lub więcej
wody.Uformowane w kulę ciasto przekładam do natłuszczonej
oliwą miski. Za pomocą dłoni lekko zwilżam
oliwą całą kulę ciasta. Miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i pozostawiam w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 2 h (ciasto ma podwoić swoją objętość).Gdy podwoi swoją objętość, uderzam je pięścią i dzielę na 2 części. Bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję
spody na pizze.Na każdy spód ciasta wykładam połowę musu
bazyliowego*, plastry upieczonego
buraka i kawałki upieczonego fenkułu **. Całość posypuję delikatnie nieaktywnymi
płatkami drożdżowymi. Tak przygotowane pizze wkładam do piekarnika nagrzanego do 260 st. C na ok. 15-20 min. W czasie pieczenia, uważam aby fenkuł się nie przypalił. Jeśli zacznie się zbyt mocno rumienić, zmniejszamy temperaturę do 200-220 st. C.Gotowe pizze posypuję wegańskim
parmezanem, listkami świeżej
bazylii i skrapiam
olejem arganowym (lub innym
olejem o
orzechowym aromacie).*mus
bazyliowy:- 1 "doniczka" świeżych liści
bazylii- 2 obrany ząbki
czosnku- 2 łyżki zrumienionych na patelni
orzeszków pinii- 1 łyżka zrumienionych na patelni
migdałów (bez skórki)- ok. 4-5 łyżek
płatków drożdżowych- 200 g
tofu naturalnego- 100 g
mleka roślinnego, neutralnego w smaku- 1 łyżeczka
octu balsamicznego- szczypta świeżo zmielonej
gałki muszkatołowej- ok. 30 ml
oliwy z oliwek-
sól,
pieprzDo naczynia blendera wrzucam wszystkie składniki i blenduję na gładką masę .Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.**Jak upiec fenkuł?- 1-2 bulwy fenkułu-
oliwa-
sól,
pieprzBulwy fenkułu kroję na mniejsze kawałki. Układam na blaszce skropionej
oliwą z oliwek.
Solę i
pieprzę, skrapiam
oliwą i przykrywam folią aluminiową. Całość wkładam do piekarnika wraz z
burakami na ok. 1 h.