ßßß
wegańska(2 spody o śred. ok. 25-30 cm)ciasto na pizzę:- 10 g suchych drożdży- 1 szklanki ciepłej wody + 1-2 łyżki- 2 szklanki mąki orkiszowej 1850 (ok. 300 g)- 1/2 szklanki mąki orkiszowej 700 (ok. 50 g)- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 płaska łyżeczka syropu klonowego / syropu z agawy- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej- dodatkowo: mus bazyliowy*, 3-4 upieczone buraki, 1-2 upieczone bulwy fenkułu*, płatki drożdżowe, wegański parmezan, świeża bazylia, olej arganowyDo miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże i sól. Dokładnie mieszam.Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto - na początku w misce, potem przekładam na stolnicę. Ciasto ma być gładkie i jędrne. Jeśli jest zbyt suche - dodaję łyżkę lub więcej wody.Uformowane w kulę ciasto przekładam do natłuszczonej oliwą miski. Za pomocą dłoni lekko zwilżam oliwą całą kulę ciasta. Miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i pozostawiam w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 2 h (ciasto ma podwoić swoją objętość).Gdy podwoi swoją objętość, uderzam je pięścią i dzielę na 2 części. Bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję spody na pizze.Na każdy spód ciasta wykładam połowę musu bazyliowego*, plastry upieczonego buraka i kawałki upieczonego fenkułu **. Całość posypuję delikatnie nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Tak przygotowane pizze wkładam do piekarnika nagrzanego do 260 st. C na ok. 15-20 min. W czasie pieczenia, uważam aby fenkuł się nie przypalił. Jeśli zacznie się zbyt mocno rumienić, zmniejszamy temperaturę do 200-220 st. C.Gotowe pizze posypuję wegańskim parmezanem, listkami świeżej bazylii i skrapiam olejem arganowym (lub innym olejem o orzechowym aromacie).*mus bazyliowy:- 1 "doniczka" świeżych liści bazylii- 2 obrany ząbki czosnku- 2 łyżki zrumienionych na patelni orzeszków pinii- 1 łyżka zrumienionych na patelni migdałów (bez skórki)- ok. 4-5 łyżek płatków drożdżowych- 200 g tofu naturalnego- 100 g mleka roślinnego, neutralnego w smaku- 1 łyżeczka octu balsamicznego- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej- ok. 30 ml oliwy z oliwek- sól, pieprzDo naczynia blendera wrzucam wszystkie składniki i blenduję na gładką masę .Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.**Jak upiec fenkuł?- 1-2 bulwy fenkułu- oliwa- sól, pieprzBulwy fenkułu kroję na mniejsze kawałki. Układam na blaszce skropionej oliwą z oliwek. Solę i pieprzę, skrapiam oliwą i przykrywam folią aluminiową. Całość wkładam do piekarnika wraz z burakami na ok. 1 h.