Wykonanie
Dynia dyni nierówna. Jeśli mówisz, że nie lubisz dyni, to znaczy, że nie jadłeś jeszcze tej, która ci naprawdę smakuje. Bo z
dynią jak z
jabłkiem - każdy jej rodzaj jest inny, różnie wygląda, posiada inną strukturę, ale co najważniejsze, inaczej smakuje. Oto kilka gatunków dyń, o które warto wzbogacić swoją domową spiżarnię:-
dynia Bambino - najbardziej popularny gatunek dyni. To z niego nasze ciocie i babki robią słynną zupę z korbola, gotowaną na
mleku. Niestety dla wielu z nas, smak jej nie budzi przyjemnych wspomnień. Nie ukrywam, sama nie przepadam za
dynią Bambino. Ma dla mnie mnie mało intensywny smak i aromat. Niestety to jej zasługą jest fakt, że większość z nas nie lubi dyń. W kuchni wykorzystuję ją do domowych chutney'ów, wzbogaconych odrobiną
kardamonu i
imbiru. Do nich nadaje się idealnie.-
dynia Ambar - mała, zielona
dynia, o
pomarańczowym miąższu. Uwielbiam ją za jej oryginalny "niedyniowy" smak, który w pewnym stopniu przypomina słodkiego
ziemniaka. Ze względu na swoją "mączystość" nie polecam jej jako głównego elementu dania, ale jako jego dodatek.-
dynia Hokkaido - odmiana japońska, posiada suchy miąższ,
mówi się, że o smaku
kasztanów. Jest to
dynia, która bardzo często gości na naszym
stole. Pieczemy ją i jemy ze skórką (przepis). Bardzo łatwa w przechowywaniu.-
dynia Buttercup - aż wstyd powiedzieć, ale to nasze ostatnie odkrycie. Niezwykle pyszna
dynia, która im dłużej ją się pieczę tym robi się słodsza. Z powodu uniwersalnego zastosowania w kuchni nie ma sobie równych.-
dynia Piżmowa (Butternut) - bardzo dobra
dynia, która idealnie komponuje się z pęczakiem (przepis), ale i nie tylko. Jej słodki, pozbawiony włókien miąższ sprawia, że idealna do większości dań. Pieczenie wydobywa jej cudowny
maślany posmak. Bardzo łatwo ją rozpoznać, gdyż przypomina kształtem dużą
gruszkę.-
dynia Makaronowa - posiada niezbyt intensywny smak. Znana jest z tego, że wyjmowany z niej widelcem miąższ przypomina
makaronowe niteczki. Idealna jako dodatek do sałatek.Oczywiście, to nie wszystkie rodzaje dyń. Opisałam tylko te, które najczęściej pojawiają się w mojej kuchni.
Miejcie na uwadze to, że w wyborze dyni należy pamiętać, że poszczególne gatunki mają w kuchni inne zastosowanie. Te bardziej syte, mączyste używamy zwykle jako dodatek do dań, np. do sałatek. Te słodkie, wilgotne idealnie sprawdzą się jako baza potraw np. risotto,
curry czy past. Dobra rada, jeśli macie wybór, omijajcie szerokim łukiem
dynię bambino, która idealnie sprawdzi się jedynie jako chutney lub podstawa zupy "
mleczno-dyniowej" naszych babć. Oczywiście, biorę pod uwagę, że i taka zupa, może komuś smakować :) Każdy ma inne poczucie smaku i czego innego oczekuje od potrawy. Dla mnie idealnym podaniem dyni jest
dynia pieczona, podana jako samodzielne danie, skropiona jedynie dobrej jakości
octem balsamicznym i
olejem arganowym. Nic mi więcej nie potrzeba :)Jeśli chcemy stworzyć potrawę z dyni, musimy pamiętać, że podstawą większości z niej dań jest jej upieczenie, które wydobywa z warzywa głębię smaku. To właśnie od upieczenia dyni rozpoczynamy większość naszych potraw, dlatego dziś prosty przepis, jak to zrobić :)

-
dynia - ilość zależy od tego, ile jej potrzebujemy-
oliwa- kilka gałązek świeżego
rozmarynu-
sól,
pieprzNastawiam piekarnik na 200 st. C.
Dynię myję, kroję i oczyszczam z pestek. Jeśli jest taka potrzeba pozbawiam jej skóry (u dyni hokkaido i piżmowej nie trzeba.
Dynię kroję na mniejsze kawałki.Kawałki dyni układam na wysmarowanej
oliwą blaszce,
solę,
pieprzę i lekko skrapiam
oliwą. Wrzucam pomiędzy nie gałązki
rozmarynu. Tak przygotowana
dynię wkładam do piekarnika na ok. 1 - 1 i 1/2 godziny. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni. Gdyby
dynia się z bardzo przypiekała, skrapiam ją lekko
wodą i przykrywam folią aluminiową.Tak upieczona
dynia jest świetną bazą do wszystkiego. To, co z nią zrobicie zależy już od waszej wyobraźni kulinarnej. Osobiście zachęcam was do zrobienia sobie prawdziwej uczty dyniowej. Kupcie kilka rodzajów dyń, upieczcie je razem i zaserwujcie je lekko skropione
oliwą.
Dynie swoją odmiennością wyglądu, faktury i smaku będą się świetnie uzupełniać. To świetna zabawa dla kubków
smakowych. Zobaczycie, że
dynia wcale nie jest nudna :)