Wykonanie

Czasami zamiast wymyślać, lubię zrobić proste, tradycyjne potrawy z naszej polskiej kuchni, które i tak zazwyczaj ,,udziwnię". Tym razem postawiłam na zasmażaną
białą kapustę, w której zakochałam się na weselu brata. Zdecydowanie był to dla mnie najlepszy ze wszystkich dodatek do dań głównych. Ze względu na resztkowe zasoby
białej kapustki (pogołąbkowej) postawiłam na to danie.Składniki:1/2 główki
białej kapusty10 cm kawałek
boczku surowego lub wędzonego5 kiełbasek z
pomarańczą (lub małych białych kiełbasek i
skórka pomarańczowa)1
cebula1/2 łyżeczki
kminkukilka ziaren
ziela angieskiego2
liście laurowesól,
pieprz,
wegetaszczypta
kolendry,
kurkumy i
chilliziemniaki1 łyżka
masła2 łyżki
mleka1.
Kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w małej ilości
wody z dodatkiem
ziela angielskiego i
liści laurowych. W międzyczasie
boczek,
cebulę i
kiełbasę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie
oleju (aż
boczek się wytopi).2. Gdy
kapusta będzie już miękka, a
kiełbasa z
boczkiem i
cebulą przyrumienione, łączymy je ze sobą i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem posiekanego drobno
kminku i resztą przypraw.
Kapustkę podajemy z utłuczonymi
ziemniakami (z
masłem i
mlekiem).
