ßßß
składniki:20 dag parzonego boczkuziemniaki (ok. 6 dużych)2 cebulepół łyżeczki kminku2 łyżki masła2 łyżki mąkipor2 nieduże marchwieziele angielskieliść laurowysólpieprzNa początek przyrządzamy bulion na kawałku boczku: zalewamy boczek 1,5l wody i gotujemy aż zmięknie.Posiekaną cebulę i pokrojoną w paseczki białą część pora podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.Do bulionu dodajemy kminek, trochę ziela angielskiego, kilka listków laurowych, wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchew oraz przesmażoną wcześniej cebulę. Gotujemy aż zmiękną ziemniaki. Wyciągamy boczek i kroimy go w kosteczkę. Wrzucamy z powrotem do zupy. Doprawiamy.