Wykonanie
poniedziałek, 2 Listopad 2009, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Pożywna zupa na jesienne chłody. Smacznego

składniki:20 dag parzonego
boczkuziemniaki (ok. 6 dużych)2
cebulepół łyżeczki
kminku2 łyżki
masła2 łyżki
mąkipor2 nieduże marchwie
ziele angielskieliść laurowysólpieprzNa początek przyrządzamy
bulion na kawałku
boczku: zalewamy
boczek 1,5l
wody i gotujemy aż zmięknie.Posiekaną
cebulę i pokrojoną w paseczki białą część
pora podsmażamy na
maśle. Dodajemy
mąkę, chwilę smażymy. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami
bulionu.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.Do
bulionu dodajemy
kminek, trochę
ziela angielskiego, kilka listków laurowych, wrzucamy pokrojone
ziemniaki,
marchew oraz przesmażoną wcześniej
cebulę. Gotujemy aż zmiękną
ziemniaki. Wyciągamy
boczek i kroimy go w kosteczkę. Wrzucamy z powrotem do zupy. Doprawiamy.