Wykonanie

Koniec z nudnym
kurczakiem! Zamiast robić rolady
mięsne z
serem może warto zrobić odwrotnie? Kreatywność i chęci to dwie cechy pomagające osiągnąć sukces - nawet ten kuchenny! Z początku miałam obawy przed robieniem ciasta
serowego ( że się przyklei, przypali i
zrobi się twarda skorupka), ale dzisiaj wiem, że były one bezpodstawne.Czasami lubię sobie popanikować. A co :)))Składniki:ciasto
serowe:30 dag
żółtego sera gouda (może być inny, np. wędzony)3
jajka XL5 płaskich łyżek
majonezu (użyłam własnej roboty z
musztardą rosyjską)farsz
szpinakowy:150 g
świeżego szpinaku2 łyżki
masła1/2 kosztki
sera typu
feta5 małych lub 3 duże ząbki
czosnku1
cebulawegeta,
majeranek2
piersi z kurczakasól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra1. Przygotowanie ciasta:
żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach lub mielimy w kielichu blendera na bardzo drobne kawałki, dodajemy
majonez i 3
jajka. Masę
serową wylewamy na szeroką blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną
olejem. Ciasto pieczemy w 170*C ok 30 minut (może być krócej, ciasto musi się zarumienić). Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i ściągamy z niego folię.

2. Przygotowanie farszu
szpinakowego: na patelni rozpuszczamy
masło i wrzucamy na niego
szpinak. Smażymy go to tej
pory, aż odparuje z niego cała
woda. Następnie wrzucamy go do kielicha blendera i mielimy.
Cebulę obieramy, siekamy w drobne piórka i podsmażamy na patelni razem z dodatkiem
wegety i
majeranku. Gdy się lekko zezłoci dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę
czosnek,
szpinak i rozdrobniony
ser feta. Podsmażamy do momentu, aż składniki się połączą.3. Każdą
z piersi kurczaka dzielimy na 3 części, rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
paprykami. Możemy rónież użyć ulubionej
mieszanki przypraw (np. do
kurczaka). Na ciasto
serowe wykładamy
mięso i farsz (tak jak jest to na obrazu poniżej) i zawijamy w roladę - w miarę możliwości ciasno.

4. Roladę owijamy folią aluminiową (stroną matową od wierzchu!) i pieczemy w piekarniku ok 40 minut.Rolada świetnie komponuje się z
sosem czosnkowym i ziemniaczkami.


