Wykonanie

Tradycyjne pulpeciki w sosie to istna uczta dla podniebienia.
Mięso mielone,
por,
cebulka i
sos pomidorowy - to połączenie na pewno na dłużej zagości w moim menu. Można je podawać z ulubionymi dodatkami:
kaszami, tłuczonymi
ziemniakami, a nawet
chlebem, a sos dowolnie urozmaicać (np. dodać
oliwki,
suszone pomidory itp.).Składniki:ciemniejsza część z 1
pora1 średnia
cebulaolej1 kg
mięsa wieprzowo - wołowego3 ząbki
czosnku10 łyżek
mlekaok 8 - 10 łyżek
bułki tartej (
mięso nie może być wodniste)
sól,
pieprz,
wegeta,
majeranekmąka pszennasos:1/2 słoika passaty tradycyjnej250 ml ml
wywaru mięsno - warzywnego (u mnie
wywar spod żeberek, ale jest on obojętny)3 listki świeżej
bazylii1/4 łyżeczki
płatków chilli1 łyżeczka
majerankusól,
pieprz1.
Mięso mielone przekładamy do miski.
Pora dokładnie płuczemy i razem z
cebulą kroimy na drobne piórka, a następnie podsmażamy na
oleju ok 5 minut.2. Do
mięsa dodajemy wystudzone warzywa, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku,
przyprawy,
mleko i
bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy ręką lub mieszadłem od miksera. Odstawiamy na ok 3 godz. Po tym czasie lepimy małe pulpeciki, obtaczamy w
mące i smażymy na
oleju z każdej strony na złoty kolor.3. Passatę przelewamy do dużego rondla, wlewamy
wywar mięsno - warzywny, dodajemy
płatki chilli,
majeranek i świeżą
bazylię. Sos doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Usmażone pulpeciki wkładamy do przygotowanego sosu i podgrzewamy ok 15 minut na bardzo małym ogniu.4. Pulpeciki podajemy z
makaronem,
ryżem,
kuskusem lub z innymi, ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje do nich świeża
sałatka z
rukoli lub
sałaty masłowej :)

