ßßß
Korzystając z niedzielnego odpoczynku i pogody postanowiliśmy zrobić Fasolę z kociołka. Tradycyjnie, ja robiłam zupę, a Mąż zajmował się ogniskiem. Z naszego połączenia wyszła bardzo smaczna i gęsta grochówka. Tym razem jednak na podstawę użyłam wywaru drobiowego, ale śmiało można dodać inne, ulubione mięso.Składniki:Rosół:5 udek z kurczakaok 5 -6 litrów wody5 liści laurowychok 10 kulek ziela angielskiegoWkład:5 pełnych garści fasoli (1 garść to jedna porcja)1/2 puszki czerwonej fasolki3 duże cebule1 papryka czerwona1 papryka żółta4 ziemniaki3 ząbki czosnku5 marchewek1/2 passaty z ziołamiok 20 dag wędzonego boczkukwaśna śmietanaPrzyprawy:kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, wegeta, pieprz, bazylia, majeranek, chilli con carne1. Gotujemy rosół z podanych składników, studzimy. Udka dokładnie obieramy i odkładamy do miseczki. Fasolkę moczymy w wodzie ok 5 godz, następnie wrzucamy do zimnego rosołu i moczymy całą noc. Boczek kroimy na małą kostkę i chwilę podsmażamy na patelni. Marchewkę, cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy, kroimy na drobną kostkę. Cebulkę szklimy na patelni, dodajemy czosnek, pokrojoną marchewkę, ziemniaki, pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok 20 minut.
2. Wywar drobiowy razem z fasolką gotujemy ok 20 minut, następnie przelewamy wszystko do żeliwnego, bądź innego odpowiedniego do gotowania na ogniu gara i dodajemy podduszone warzywa, boczek i mięso z udek. Rozpalamy ognisko, gar kładziemy na środku, a jego boki obkładamy palącym się drewnem. Zupka powinna gotować się ok 1 godz (trzeba kontrolować, aby się nie przypaliła).