Wykonanie

Korzystając z niedzielnego odpoczynku i pogody postanowiliśmy zrobić
Fasolę z kociołka. Tradycyjnie, ja robiłam zupę, a Mąż zajmował się ogniskiem. Z naszego połączenia wyszła bardzo smaczna i gęsta grochówka. Tym razem jednak na podstawę użyłam
wywaru drobiowego, ale śmiało można dodać inne, ulubione
mięso.Składniki:Rosół:5
udek z kurczakaok 5 -6 litrów
wody5
liści laurowychok 10 kulek
ziela angielskiegoWkład:5 pełnych garści
fasoli (1 garść to jedna porcja)1/2 puszki
czerwonej fasolki3 duże
cebule1
papryka czerwona1
papryka żółta4
ziemniaki3 ząbki
czosnku5
marchewek1/2 passaty z
ziołamiok 20 dag
wędzonego boczkukwaśna
śmietanaPrzyprawy:
kurkuma,
curry,
gałka muszkatołowa,
wegeta,
pieprz,
bazylia,
majeranek,
chilli con carne1. Gotujemy rosół z podanych składników, studzimy. Udka dokładnie obieramy i odkładamy do miseczki.
Fasolkę moczymy w wodzie ok 5 godz, następnie wrzucamy do zimnego rosołu i moczymy całą noc.
Boczek kroimy na małą kostkę i chwilę podsmażamy na patelni.
Marchewkę,
cebulę,
czosnek i
ziemniaki obieramy, kroimy na drobną kostkę.
Cebulkę szklimy na patelni, dodajemy
czosnek, pokrojoną
marchewkę,
ziemniaki, pokrojoną w kostkę
paprykę i dusimy ok 20 minut.

2.
Wywar drobiowy razem z
fasolką gotujemy ok 20 minut, następnie przelewamy wszystko do żeliwnego, bądź innego odpowiedniego do gotowania na ogniu gara i dodajemy podduszone warzywa,
boczek i
mięso z udek. Rozpalamy ognisko, gar kładziemy na środku, a jego boki obkładamy palącym się drewnem. Zupka powinna gotować się ok 1 godz (trzeba kontrolować, aby się nie przypaliła).


3. Gar zdejmujemy z ognia, dodajemy
czerwoną fasolkę, passatę i
przyprawy, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu, tym razem bez przykrywki, aby lekko odparowała i zgęstniała.

4. Podajemy ze świeżym
pieczywem i
śmietanką.
