Wykonanie
Pyszne, nieco zaskakujące, połączenie
łososia i sosu z
kiszonych ogórków.
Łososia gotowałam w wolnowarze. Ten sposób przygotowania
łososia, podpatrzony tutaj okazał się świetny.
Łosoś był aromatyczny, nie przesuszony i na dodatek można go było trzymać w cieple do czasu podania. Sos, przepis ze strony Akademii Smaku , również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko do ryb ale również do
mięs. Bardzo polecam taki zestaw!
składniki (2 porcje)500 g filetów
łososia ze skórą
sól, zmielony
pieprz na
wywar1 szklanki
wody1/2 szklanka białego
wytrawnego wina1/2
cytryny, pokrojona w cienkie plasterki1
szalotka, pokrojona w cienkie plasterki1
liść laurowy5-6 gałązek świeżych
ziół, takich jak
estragon,
koper, i
Pietruszka1/2 łyżeczki ziarenek
czarnego pieprzu1/2 łyżeczka
solisos2 łyżki
oleju (najlepiej rzepakowego)1 łyżki
masła1
szalotki pokrojone w kostkę100 g
ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę1/2 szklanki
bulionu (drobiowego lub warzywnego)1/2 szklanki
śmietany kremówki 36%pęczek
koperkusól,
biały pieprz,
cukier + sok z
kiszonych ogórków opcjonalniedo podaniaKawałki
cytryny, gruba
sól morskaprzygotowanie
Łosoś:Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.Połączyć
wodę,
wino, plasterki
cytryny,
szalotkę,
liść laurowy,
zioła, ziarenka
pieprzu i
sól. Przelać do misy wolnowaru, przykryć i gotować w ustawieniu high przez 30 minut.Doprawić
łososia solą i
pieprzem i umieścić w wolnowarze, w wywarze, skórą do dołu. Przykryć i gotować w ustawieniu low, do czasu aż
łosoś uzyska jednolity, delikatny różowy kolor i będzie się lekko rozwarstwiał kiedy użyjemy widelca. Można zacząć sprawdzać czy jest już dobrze ugotowany po ok 45 - 60 minutach. Jeżeli trzeba, gotować dalej, aż do osiągnięcia pożądanego rezultatu. Kiedy
ryba jest już dobrze ugotowana, możemy wolnowar przestawić w tryb utrzymywania ciepła i tak
ryba może czekać do czasu podania, nawet parę godzin.sos:Na głębokiej patelni rozgrzać
olej z dodatkiem
masła. Wrzucić
szalotkę i
ogórki, smażyć, mieszając przez ok 5 minut. Dolać
bulion i
śmietanę, gotować na małym ogniu tak, aby część sosu odparowała i sos zrobił się gęsty. W trakcie gotowania co chwilę sos mieszać. Kiedy sos nieco zgęstnieje, doprawić
pieprzem,
solą, odrobiną
cukru, a jeżeli wyda nam się za mało kwaśny -
sokiem z
ogórków. Pogotować jeszcze chwilę do otrzymania żądanej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszać z posiekanym
koperkiemŁososia podawać z
ryżem, kawałkiem
cytryny, polać sosem
ogórkowym. Smacznego!