Wykonanie
Danie przygotowywane było na warsztatach Akademii Smaku Siemens.
Ryba była upieczona, delikatnie przygotowana, w otoczeniu rewelacyjnego sosu
ogórkowego, przyrządzonego z
kiszonych ogórków. Sos mnie zachwycił i nie tylko mnie. Szczerze polecam ten przepis, głównie za fantastyczny smak i prostotę wykonania.Składniki dla 4 osób:4 x 180 g
filet z dorsza bez skóry (ewentualnie
łososia, ale ze skórą)Marynata:4 łyżki
oleju rzepakowegoKilka gałązek świeżego
koperku oraz
pietruszki4 ząbki pokrojonego w plastry
czosnkuSól morska, grubo mielony
czarny pieprz4 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki
masła2 pokrojone w kostkę
szalotki4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę
ogórki kiszone1 szklanka
bulionu drobiowego1 szklanka
śmietany kremówki 36%1 mały pęczek
koperkuSól morska,
cukier,
biały pieprz do smaku100g czerwonego
kawioruSposób przygotowania:Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone
filety z dorsza natrzeć marynatą i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Na
oliwie z
masłem podsmażyć
cebulę i
ogórki przez około 5 minut, często mieszając. Następnie wlać
bulion oraz
śmietanę i gotować do momentu odparowania
wody, doprawiając w trakcie do smaku. Przed podaniem do sosu dodać świeżo siekany
koperek. Zamarynowaną
rybę piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczonego
dorsza podawać z aromatycznym sosem i łyżką czerwonego
kawioru.