ßßß Cookit - przepis na Sos ogórkowy:

Sos ogórkowy:

nazwa

Wykonanie

Danie przygotowywane było na warsztatach Akademii Smaku Siemens. Ryba była upieczona, delikatnie przygotowana, w otoczeniu rewelacyjnego sosu ogórkowego, przyrządzonego z kiszonych ogórków. Sos mnie zachwycił i nie tylko mnie. Szczerze polecam ten przepis, głównie za fantastyczny smak i prostotę wykonania.
Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g filet z dorsza bez skóry (ewentualnie łososia, ale ze skórą)
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
Kilka gałązek świeżego koperku oraz pietruszki
4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
Sól morska, grubo mielony czarny pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
2 pokrojone w kostkę szalotki
4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone
1 szklanka bulionu drobiowego
1 szklanka śmietany kremówki 36%
1 mały pęczek koperku
Sól morska, cukier, biały pieprz do smaku
100g czerwonego kawioru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone filety z dorsza natrzeć marynatą i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Na oliwie z masłem podsmażyć cebulę i ogórki przez około 5 minut, często mieszając. Następnie wlać bulion oraz śmietanę i gotować do momentu odparowania wody, doprawiając w trakcie do smaku. Przed podaniem do sosu dodać świeżo siekany koperek. Zamarynowaną rybę piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczonego dorsza podawać z aromatycznym sosem i łyżką czerwonego kawioru.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/10/pieczony-osos-lub-dorsz-podany-na-sosie.html