Wykonanie
Wczoraj miałam okazję gościć w Akademii Smaku Siemens na 3 edycji warsztatów. Tym razem były to warsztaty fotograficzne prowadzone przez Leszka Szurkowskiego wykładowcę Akademii Nikona. Fotorelację z tego eventu postaram się zamieścić gdy tylko dostanę zdjęcia od organizatora.Dzisiaj jednak chciałam Wam przedstawić przepis na
łososia, którego serwowano w ramach lunchu. Przygotowany został przez szefa kuchni restauracji Sowa&Friends – Konrada Birka. Pozornie abstrakcyjne połączenie
łososia i
ogórków kiszonych podbiło moje podniebienie szczególnie. Chociaż serwowano kilka dań to jednak właśnie ta
ryba zapadła i w pamięć. Dzielę się z
Wami przepisem.
Składniki:4 filety z
łososia około 180g każdy100g czerwonego
kawioru – osobiście bym go pominęła. Za jego smakiem nie przepadam a akcept kolorystyczny można pominąć dekorując danie świeżymi
ziołamiFilety dokładnie myjemy i osuszamy.Marynata:4 łyżki
oleju rzepakowegoświeży
koperek i
pietruszka – kilka gałązek4 ząbki
czosnku – posiekanego
czarny pieprz i
sól morskaWszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy nią
rybę i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.4 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki
masła2 posiekane
szalotki4 obrane i pokrojone w kostkę
ogórki kiszone1 szklanka
bulionu drobiowego1 szklanka
śmietany kremówki 36%1 mały pęczek
koperkusól morska,
cukier,
biały pieprz do smakuNa
oliwie z
masłem podsmażamy
cebulę i
ogórki przez kilka minut. Często mieszamy aby całość się nie przypaliła. Dodajemy
bulion oraz
śmietanę. Gotujmy do momentu odparowania
wody i doprawiamy do smaku. Tuż przez podaniem dodajemy świeżo siekany
koperek.Zamarynowaną
rybę pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Podajemy z sosem i łyżką
kawioru.Przepis autorstwa Konrada Birka a przygotowany w ramach Akademii Smaku Siemensa.