ßßß Cookit - przepis na Sos ogórkowy:

Sos ogórkowy:

nazwa

Wykonanie

Wczoraj miałam okazję gościć w Akademii Smaku Siemens na 3 edycji warsztatów. Tym razem były to warsztaty fotograficzne prowadzone przez Leszka Szurkowskiego wykładowcę Akademii Nikona. Fotorelację z tego eventu postaram się zamieścić gdy tylko dostanę zdjęcia od organizatora.
Dzisiaj jednak chciałam Wam przedstawić przepis na łososia, którego serwowano w ramach lunchu. Przygotowany został przez szefa kuchni restauracji Sowa&Friends – Konrada Birka. Pozornie abstrakcyjne połączenie łososia i ogórków kiszonych podbiło moje podniebienie szczególnie. Chociaż serwowano kilka dań to jednak właśnie ta ryba zapadła i w pamięć. Dzielę się z Wami przepisem.
Składniki:
4 filety z łososia około 180g każdy
100g czerwonego kawioru – osobiście bym go pominęła. Za jego smakiem nie przepadam a akcept kolorystyczny można pominąć dekorując danie świeżymi ziołami
Filety dokładnie myjemy i osuszamy.
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
świeży koperek i pietruszka – kilka gałązek
4 ząbki czosnku – posiekanego
czarny pieprz i sól morska
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy nią rybę i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
2 posiekane szalotki
4 obrane i pokrojone w kostkę ogórki kiszone
1 szklanka bulionu drobiowego
1 szklanka śmietany kremówki 36%
1 mały pęczek koperku
sól morska, cukier, biały pieprz do smaku
Na oliwie z masłem podsmażamy cebulę i ogórki przez kilka minut. Często mieszamy aby całość się nie przypaliła. Dodajemy bulion oraz śmietanę. Gotujmy do momentu odparowania wody i doprawiamy do smaku. Tuż przez podaniem dodajemy świeżo siekany koperek.
Zamarynowaną rybę pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy z sosem i łyżką kawioru.
Przepis autorstwa Konrada Birka a przygotowany w ramach Akademii Smaku Siemensa.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/filet-z-lososia-podany-w-sosie-ogorkowym-z-czerwonym-kawiorem