ßßß
Wczoraj miałam okazję gościć w Akademii Smaku Siemens na 3 edycji warsztatów. Tym razem były to warsztaty fotograficzne prowadzone przez Leszka Szurkowskiego wykładowcę Akademii Nikona. Fotorelację z tego eventu postaram się zamieścić gdy tylko dostanę zdjęcia od organizatora.Dzisiaj jednak chciałam Wam przedstawić przepis na łososia, którego serwowano w ramach lunchu. Przygotowany został przez szefa kuchni restauracji Sowa&Friends – Konrada Birka. Pozornie abstrakcyjne połączenie łososia i ogórków kiszonych podbiło moje podniebienie szczególnie. Chociaż serwowano kilka dań to jednak właśnie ta ryba zapadła i w pamięć. Dzielę się z Wami przepisem.
Składniki:4 filety z łososia około 180g każdy100g czerwonego kawioru – osobiście bym go pominęła. Za jego smakiem nie przepadam a akcept kolorystyczny można pominąć dekorując danie świeżymi ziołamiFilety dokładnie myjemy i osuszamy.Marynata:4 łyżki oleju rzepakowegoświeży koperek i pietruszka – kilka gałązek4 ząbki czosnku – posiekanegoczarny pieprz i sól morskaWszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy nią rybę i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.4 łyżki oleju rzepakowego2 łyżki masła2 posiekane szalotki4 obrane i pokrojone w kostkę ogórki kiszone1 szklanka bulionu drobiowego1 szklanka śmietany kremówki 36%1 mały pęczek koperkusól morska, cukier, biały pieprz do smakuNa oliwie z masłem podsmażamy cebulę i ogórki przez kilka minut. Często mieszamy aby całość się nie przypaliła. Dodajemy bulion oraz śmietanę. Gotujmy do momentu odparowania wody i doprawiamy do smaku. Tuż przez podaniem dodajemy świeżo siekany koperek.Zamarynowaną rybę pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Podajemy z sosem i łyżką kawioru.Przepis autorstwa Konrada Birka a przygotowany w ramach Akademii Smaku Siemensa.