Wykonanie
Smażony amur w sosie
śmietanowym ze
szpinakiem i gorgonzoląWspaniała soczysta i delikatna o
białym mięsie ryba.Szybka i łatwa w przygotowaniu.Również alternatywa na polską wigilijną kolację.Zapraszam.Proporcje dla dwóch osób.Składniki:500 g świeżego amura1
cytrynasól morskapieprzoliwa (do smażenia)2 ząbki
czosnku w skorupceSos
śmietanowy ze
szpinakiem i gorgonzol ą:200 g
śmietany kremówki1 garść
świeżego szpinaku1
szalotka30 g
masła1/2
cytryny2-3 szczypty
soli morskiej2 szczypty
pieprzu1/2 łyżeczki
cukru50 g
sera gorgonzolaWykonanie:W odpowiednim niewielkim garnku roztopić
masło, dorzucić posiekaną
szalotkę, lekko posolić, oprószyć
cukrem, dorzucić umyty uprzednio i pokrojony
szpinak. Dolać
śmietankę, a następnie dorzucić pokrojony
ser gorgonzola, doprawić
pieprzem, zredukować sos.
Rybę umytą i osuszoną, pokrojoną w kawałki skropić
cytryną, przyprawić
solą i
pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie
rybę osuszyć i smażyć na
oliwie wraz z ząbkami
czosnku zaczynając od strony skóry i z każdej po 3-4 minuty.Gotowe.Życzę smacznego.