Wykonanie
Świetne danie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, bez problemu się wałkuje. Smaży się szybko. Już mam chęć zrobić następne, z innym farszem. Polecam!Przepis na ciasto na podstawie książki "Wypieki" autor Anneka Manning

składnikiciasto1 łyżeczka drobnego
cukru125 ml letniej
wody9 g
suszonych drożdży450 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli160 ml letniego
mlekafarsz1 łyżka
oliwy1 duża
cebula, drobno posiekana2 ząbki
czosnku1 łyżeczka mielonej
papryki1/4 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego150 - 200 g
szpinaku2 łyżki posiekanej
mięty (opcjonalnie)200 g
fety, pokruszona100 - 150 g
żółtego sera np
cheddara, pokrojony w drobną kostkę
cytryna do podaniaprzygotowanieciasto:Ciepłą
wodę wymieszać z
cukrem , wsypać
drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienieniaDo dużej miski przesiać
mąkę z
solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać
drożdże rozpuszczone w wodzie i
mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony
mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej
oliwą miski, obrócić tak aby natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejscena 30 minut aby urosło.Farsz: w międzyczasie na patelni rozgrzać
oliwę i usmażyć
cebulę. Dodać
czosnek,
paprykę i
pieprz, smażyć ok minuty. Dodać
szpinak i smażyć aż listki stracą jędrność, przełożyć do miski, dodać
miętę i ostudzićCiasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt ok 20 cm x 34 cm. gr 3 mm. Na połowę każdego prostokąta rozłożyć 1/4 masy szpinakowej , zostawiając wolny 1 cm brzeg, posypać
serami, złożyć i mocno skleić brzegi.Rozgrzać patelnię grillową. lekko posmarować
oliwą. Smażyć po jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić na 4 części. Podawać z gęstym
jogurtem i kawałkiem
cytryny. Smacznego!




