Wykonanie
Dzisiejszy przepis pochodzi z kuchni tureckiej, która niedawno mnie zaciekawiła i z każdym przepisem wydaje mi się coraz bardziej interesująca. Uwielbiam takie pierożki, podobne wypróbowałam już wiele
razy, z różnym nadzieniem i kolejne smakują mi jeszcze bardziej niż poprzednie. Dzisiejsze, w orginale robione są z cieniutkiego ciasta yufka a w środek wkładane są same pyszne rzeczy. Ja zrobiłam ze
szpinakiem chociaż mam też ochotę na
serowy farsz. Pewnie zrobie taki następnym razem.W dalszym ciągu zapraszam do konkursu. Tutaj czekam na Wasze pomysły:)

Żródło: Cukiernicze kreacje CharlotteSkładniki ciasta:1 szklanka
pszennej mąki1/2 filiżanki
wody ( nieco mniej)1/2 łyżeczki
soliOpcjonalnie: 1 łyżka
olejuMieszamy
mąkę z
solą i stopniowo dodajemy
wodę, wyrabiając ciasto do gładkości około 10 minut. ( Można skorzystać z programu do wyrabiania
makaronu w
chlebowym automacie) Przykrywamy wilgotna ściereczką o odstawiamy na 15 minut.Przygotowujemy nadzienie.Nadzienie
szpinakowe:150 g mrożonego, posiekanego
szpinaku1 mała drobno posiekana
cebula1 łyżka
oliwy z oliwek1/4 filiżanki pokruszonego
sera FetaPrzyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
paprykaRozgrzewamy patelnię wlewając
olej. Wsypujemy drobno posiekaną
cebulę i chwilę smażymy by zmiękła. Dodajemy
szpinak i dusimy do miękkości ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku, dodajemy
fetę, mieszamy i przekładamy do miseczki.Ciasto dzielimy na cztery równe części. Pierwszy kawałek kładziemy na posypanej
mąką stolnicy i wałkujemy na placek o średnicy 25 cm. Gdyby wałkowanie było zbyt trudne, to można górną część ciasta punktowo smarować
olejem i dalej wałkować, aż do uzyskania pożądanej wielkości.Nakładamy na środek placka 1/4 nadzienia i składamy tak jak na pokazanych zdjęciach. Najpierw przeciwległe boki a później trzecią i czwartą część.Smażyć na średnim ogniu na teflonowej patelni, smarując po wierzchu roztopionym
masłem lub
oliwą, aż do uzyskania efektu brązowych oczek. Przełożyć na druga stronę, dosmażyć. Nałożyć na wierzch kawałeczek
masła.Smacznego:)