Wykonanie
Skończył się czas mazurków,
jajek z
majonezem i
szynki, też bab
drożdżowych i pasztetów. Niestety, skończyła się również piękna pogoda, która sprawiła, że ta Wielkanoc była niezwykła.Moje Święta spędziłam w plenerze na robieniu zdjęć i ładowaniu się wiosenną aurą. Było pięknie...A dzisiaj przepis libański, sambousek - pierożki smażone w głębokim tłuszczu z nadzieniem
szpinakowym, lekkie, zupełnie odmienne od potraw z ostatnich dni.Te pierożki robiliśmy na ostatnich warsztatach z kuchni libańskiej, w miarę łatwe a jednak bardzo efektowne, podobały się.


Skladniki:ciasto:1 1/2 kubka*
mąki orkiszowej białej1 1/2 kubka
mąki pszennej białej1 kubek ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczki
oliwy z oliwek*kubek = 250mlnadzienie:300g
szpinaku ( świeżego albo mrożoneg )1 duża
cebula1 łyżeczka melasy z
granatów1/2 łyżeczki sumaku
sól,
pieprz120g
fety2 łyżki
oliwy1-2 łyżki
masłaolej do smażenia


Jak zrobić:ciasto:1.
Mąkę wymieszaj z
solą. Po środku zrób dołek, wlej w niego
oliwę i odrobinę
wody. Zagarnij
mąkę widelcem od zewnątrz do środka, żeby się połączyła z z
wodą. Powoli wlewaj pozostałą
wodę, zagarniając
mąkę. Kiedy cała
mąka połączy się z
wodą zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Wyrabiaj przez kilka minut, dolewając dodatkową
wodę lub podsypując
mąką w zależności od potrzeb. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie klejące, powinno odchodzić od ręki.2. Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.farsz:1. Umyty lub rozmrożone
szpinak, pozbawiony grubych ogonków potnijj w centymetrowe paski. Obraną
cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej
oliwę, podsmaż
cebulę na lekko złocisty kolor. Wrzuć
szpinak, smaż aż odda
wodę.2. Zestaw z ognia, dopraw sumakiem,
solą i
pieprzem, dodaj melasę, wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj pokruszoną
fetę i wymieszaj jeszcze raz.Rozgrzej
olej w rondlu.Na podsypanym
mąką blacie cienko rozwałkuj ciasto. Wytnij kółka o średnicy około 10cm. Po środku każdego nałóż 1 łyżkę farszu, kółko złóż na pół, dokładnie zlep brzegi mocno dociskając. Brzeg można uformować palcami w ozdobną falbankę albo docisnąć widelcem.Kiedy
olej będzie dobrze rozgrzany, ostrożnie wkładaj po 5-6 pierożków, smaż około 5-6 minut z każdej strony, aż będą równomiernie złociste.Uważaj, żeby
olej nie był zbyt gorący, pierożki mogą się przypalić, są delikatne.